Det er ikke alltid analytikerne og aksjestrategene treffer like godt. Men fulgte du tipsene til de to vi intervjuet før resultatsesongen i februar, var det penger å tjene.

Les alle anbefalingene her: Her er ekspertenes favorittaksjer

DN.no har tatt for seg hver aksje som ble anbefalt den gangen og sett på kursutviklingen i de 14 dagene som fulgte selskapets resultatfremleggelse for fjerde kvartal, samt kursutviklingen mellom resultat-datoen og stengetid på børsen onsdag kveld denne uken.

Fasiten er klar: samtlige aksjer har steget, og bare én, Statoil, steg litt mindre enn hovedindeksen på Oslo Børs i samme periode. Se alle tallene i tabellen nederst i artikkelen!

Traff på oljeservice
Både aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets og analysesjef Fredrik Kvale i Terra Markets anbefalte oljeserviceaksjen Subsea 7, som la frem sitt resultat 16. mars. Selskapet skuffet noe på resultatsiden, men høyere utbytte enn ventet og positivt markedssyn trakk aksjen opp 5,3 prosent samme dag. I de knappe to ukene som har fulgt har aksjen steget 7,3 prosent, mens hovedindeksen på Oslo Børs (OSEBX) har falt 1,3 prosent.

Les mer: Derfor stiger Subsea 7

Tunaal traff enda bedre med et annet oljeserviceselskap, Kværner. I de to ukene etter at selskapet la frem sitt resultat 14. februar steg aksjen 18,5 prosent. I den påfølgende perioden frem til onsdag denne uken har den hatt nøyaktig samme fremgang. Til sammenligning steg hovedindeksen med henholdsvis 3,5 prosent og 2,6 prosent i de samme periodene.

Både Tunaal og Kvale var generelt svært positive til oljeservicesektoren i slutten av januar, da de pekte på oljeselskapenes rekordstore investeringsbudsjetter for 2012.

Også her er fasiten god: Oljeserviceindeksen på Oslo Børs, OBOSX, steg med 12,1 prosent i februar mot en oppgang på 8,2 prosent for hovedindeksen. Sektoren har steget 9,4 prosent fra begynnelsen av februar, mot 7,3 prosent for hovedindeksen i samme periode.

Fornøyd
Kvale legger ikke skjul på at han er fornøyd.

 

- Ja, jeg er jo det. Det viktigste var at frykten i markedet, som hang igjen fra slutten av 2011, var betydelig overdrevet. Jeg er komfortabel med anbefalingene jeg ga. En ting er det generelle synet på markedet, en annen er hvilke sektorer man skulle være i, sier han til DN.no på torsdag.

Tunaal er like tilfreds.

- Ja, selvfølgelig. Det var litt bekymring knyttet til Kværners prosjekter, men det kom ingen dårlige nyheter denne gangen. Derimot har selskapet en sterk ordrebok. For Subsea 7 var det ordreboken og utbyttet som gjorde det, sier han.

Tunaal er fortsatt like positiv til oljeservicesektoren som han var i slutten av januar. Oljeinvesteringene henger tett sammen med oljeprisen, som allerede var sterk for to måneder siden og har økt ytterligere siden. Dagen DN.no publiserte aksjetipsene før resultatsesongen ble Brent fra Nordsjøen omsatt for 111 dollar ved handelsslutt. I går var sluttnoteringen 124 dollar.

Kvale maner til noe mer forsiktighet.

- Jeg er fortsatt positiv til oljeservice, men litegrann mindre i og med at ting har gått veldig i det siste, sier han.

Norwegian opp 30 prosent
Foruten for Subsea 7 og oljeservice generelt anbefalte også Kvale disse tre aksjene: oljekjempen Statoil, aluminiumsprodusenten Norsk Hydro og flyselskapet Norwegian. Her er resultatene litt mer blandede.

Hvis du investerte i Hydro like før resultatfremleggelsen 16. februar og satt på aksjen i to uker, kunne du innkassert en gevinst på 9,7 prosent, i en periode der hovedindeksen bare steg to prosent. Men hadde du unnlatt å selge deg ut og fortsatt eid aksjen i går kveld, ville gevinsten ha smeltet bort: da var aksjen opp 0,4 prosent siden 16. februar, mens hovedindeksen hadde steget 1,6 prosent.

For Norwegian, som la frem resultatet for fjerde kvartal samme dag som Hydro, er det motsatt. Aksjen steg bare to prosent i de to ukene etter resultatfremleggelsen, det samme som markedet. Men mellom 16. februar og gårsdagen har den gått som en kule, og er opp hele 28,3 prosent. Aksjen har steget parallelt med flysektoren i Europa, sist med 12 prosent på mandag etter at konkurrenten Easyjet kom med et positivt resultatvarsel.

Statoil-aksjen har også steget siden selskapet la frem sitt resultat 8. februar. Men oppgangen har vært hakket lavere enn hovedindeksens både de to første ukene og frem til i går: henholdsvis 3,5 mot 4,2 prosent, og 4,1 mot 4,4 prosent.



(OSEBX i samme periode)(OSEBX i samme periode)

* Subsea 7 la frem resultat 16. mars, altså for mindre enn 14 dager siden
** Oljeserviceindeksen sammenlignes med hovedindeksen i februar måned, da de fleste regnskapene legges frem, og mellom 1. februar og 28. mars.

Les mer:

- Vi kan jo ikke være veldig pessimistiske

Årsbeste på Oslo Børs: Mener børsen har mer å gå på

Ser hovedindeksen i 500

Ekspertenes beste aksjetips for 2012

- Ting som virkelig er nede for telling (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.