Aktiviteten i kinesiske fabrikker avtok nok en gang i februar, ifølge foreløpig statstikk.

Storbanken HSBC og Markit Economics innkjøpssjefsindeks (PMI) falt nemlig til det laveste nivået på syv måneder, og landet på 48,3 poeng i februar, ned fra 49,5 i januar, som også var forventningen denne gang.

Det er også særlig komponenten nye ordrer som skuffer.

En indeks under 50 indikerer avtakende aktivitet. Utfallet gir dermed næring til bekymringene for en avmatning i den kinesiske vekstmotoren.

Sesongeffekt
Senioranalytiker Amy Yuan Zhuang i Nordea mener imidlertid at det står bedre till enn tallene skulle tilsi.

"Vi advarer mot å ta den kinesiske statsitikken for bokstavelig i januar og februar på grunn av sesongeffekten av kalenderåret. Mens vi venter bedre PMI-tall i mars og april, forholder vi oss varsom mot utsiktene på mellomlang sikt idet industribransjen vil bli rammet av restruktureringen", skriver hun i en oppdatering.

Feiringen av det kinesiske nyttåret, som startet 31. januar og varte til 6. februar, påvirket trolig produksjonen i Kina ettersom flere virksomheter stengte ned i forbindelse med Kina største årlige ferieavvikling, ifølge Reuters.

"Det er er et mysterium hvordan er stormakt som Kina mangler evnen til å justere for den sesongmessige forstyrrelsen av nyttår, som skjer hvert år enten i januar eller februar. Sannheten er at antall arbeidsdager varierer fra år til år og fra fabrikk til fabrikk, som gjør sesongmessige justeringer vanskeligere enn det ser ut til", skriver Nordea-analytikeren.

Laveste sysselsetting siden finanskrisen
PMI-underindeksen på sysselsettingen falt for fjerde måned på rad til 46,9, som er det laveste siden under finanskrisen i februar 2009. Zhuang mener dette kan tilskrives de 270 millioner løsarbeiderne som stort sett kommer fra sentrale og vestlige deler av Kina.

"Om de finner bedre muligheter nærmere hjemstedene sine i løpet av ferietiden, drar de typisk ikke tilbake til østkysten", skriver hun.

Nordea-analytikeren meler likevel at det kinesiske nyttåret ikke forklarer hele bildet. Faktisk er utsiktene på mellomlang sikt ikke så lyse, mener hun, og viser til at tungindustri, som stål, sement og gruvedrift vil måtte restruktureres for å få bukt med overkapasitet.

"Som vi har antydet i en tid nå så er lageroppbyggingsprosessen, som ga et midlertidig løft i industriaktivitene sent ifjor, i ferd med å avsluttes. Derfor ser vi ikke noen større overraskelser på oppsiden i Kinas produksjonssektor i de kommende månedene", fastlår Zhuang.

Strammere finansiering
Makroøkonom Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets mener også at de svake PMI-tallene ikke kan forklares av kinesisk nyttår alene.

Man over flere måneder sett klare tegn til vekstavmatning i Kina, påpeker han i meglerhusets morgenrapport.

"En viktig årsak til det er at myndighetene strammer inn overfor finansmarkedene, noe som i neste runde rammer veksten i investeringene og dermed aktivitetsveksten for øvrig. Vi venter at BNP-veksten tar seg ned til 7,3 prosent i år, mot 7,7 prosent i fjor", skriver Hov.

Mener tallene skuffer
Samtlige PMI-underindekser var ned i februar, bortsett fra leverandørenes leveringstid.

Makroøkonom Stephen Green i Standard Chartered bank mener tallene indikerer svakhet over hele linjen, og at de skulle ha vært mer korrelert med eksportøkonomien enn hjemmemarkedet.

- Det er ganske overraskende gitt de sterke eksporttallene vi har sett de siste månedene, sier han til Reuters.

Veksten i Kina var 7,7 prosent i 2013, på linje med foregående år, og noe over markedsforventningene på 7,6 prosent.

Onsdag ble det kjent at storbyområdene Beijing, Shanghai og 20 andre regioner tar ned sine anslag for den økonomiske veksten i 2014 etter innføring av en mer kvalitativ vekstmodell,

Beijing og Shanghai sikter nå mot 7,5 prosent vekst i år.

Les også:
Oljeprisene litt ned etter Kina-tall
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.