Den europeiske aktivitetsindeksen (PMI) skuffer forventningene i februar, ifølge en pressemelding fra Markit Economics.

Foreløpige tall viser at forventningsindeksen for industrien var 53 i februar, ned fra 55 måneden før, mens 54 var ventet.

- Et fall i PMI for eurosonen gir en påminnelse om at en bedring fortsatt er ujevn og sårbar. Den lette svekkelsen i veksten er skuffende, men det er for tidlig å lese for mye inn i én måneds data, spesielt idet takten på nye ordrer tok seg opp til høyeste nivå siden midten av 2011, sier sjeføkonom Chris Williamson i Markit i en kommentar.

Han mener imidlertid at man kan se konturene av det sterkeste kvartalet på tre år.

- Ser man på de to siste månedene som helhet, antyder PMI-tallene at regionen er på vei mot en BNP-vekst på 0,5 prosent i første kvartal, som vil være den sterkeste veksten på tre år, sier Williamson.

Sjeføkonomen påpeker at det svake franske hjemmemarkedet motvirker en bedring i eksporten i den grad at økonomien kan krympe i første kvartal. I Tyskland kan veksten imidlertid bli inntil 0,7 prosent, mens landene omkring ligger an til sitt beste kvartal siden 2011.

Arbeidsledigheten fortsetter imidlertid å gå grunn til bekymring, ifølge Williamson.

- Arbeidsledigheten later til å forbli en bekymring idet selskapene rapporterer om fortsatt press på holde arbeidsstokken nede og øke konkurranseevnen. Prisene fortsetter også å falle, dog med den laveste farten på nær to år idet selskapene ofte bare kan generere salg via rabatter, sier han.

Forventningsindeksen for tjenestesektoren var også lavere enn ventet, ned til 51,7 i februar fra 51,6 i januar, mens 51,0 var ventet, ifølge Bloomberg.

En indeks over 50 indikerer tiltakende aktivitet, som også har vært tilfelle for eurosonen den siste tiden, der særlig industrien har trukket opp.

Nordea Markets kaller PMI-tallene for dagens viktigste hendelse, ifølge morgenrapporten som ble offentliggjort før tallene.

"En PMI på rundt 53 antyder en BNP-vekst på 0,3 prosent kvartal mot kvartal. Det vil i så fall antyde at veksten i eurosonen fortsetter i første kvartal i samme fart som i fjerde kvartal. Det er kanskje mest nedsiderisiko for PMIen med de svake tallene fra USA i det siste og uroen i de framvoksende økonomiene", skriver meglerhuset.

Les også:
Gigantiske nedskrivninger i DNO
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.