Samtidig understreket hun at hele sakskomplekset handler om korrupsjon.

– Norge har i de senere år engasjert seg sterkt i arbeidet mot internasjonal korrupsjon, sa aktor og forsøkte dermed å sette sertifikat-saken inn i en større ramme. Hun tegnet et omriss av saken slik den vil bli ført fra påtalemyndighetens side og konkluderte med at hun ikke hadde andre informasjoner enn det som tidligere er kjent gjennom media.

DNs rolle
Aktor gjorde det klart at det var DNs journalister som hadde reist denne saken både overfor norske og svenske myndigheter.

– Det foreligger ingen anmeldelse, og det er i det alt vesentlig de forholdene avisen har omtalt som ligger til grunn for tiltalen. Det var avisen som bidro til etterforskningen og som faktisk gjorde det nødvendig for politiet å etterforske saken. Det var også avisens journalister som varslet svenske myndigheter om Claes Pallins virksomhet. Derfor vil alle bli ført som vitner i denne saken, sa aktor. Hun varslet dokumentasjon av pengeoverføringer og kvitteringer, men sa hovedtyngden av bevis vil være de tiltaltes forkl#229er og vitneforkl#229ene.

De «andre»
Aktor sa politiet hadde fått informasjoner om at en rekke nordmenn med solid økonomi hadde fått sertifikat på samme måte som Røkke. Mønsteret var at de som kjøpte båt av båtmegler Erik Øye på Aker Brygge, nærmest fikk et sertifikat i tillegg.

– Det har imidlertid ikke vært mulig å skaffe tilstrekkelig bevis for straffbare forhold mot disse, og i mange tilfeller vil sakene være foreldet, sa aktor.

Hun avslørte også et annet kort politiet har i ermet. En av de opprinnelig tiltalte, Inge Østerling Pedersen, som skal ha avlagt eksamen sammen med Røkke, har påtalemyndigheten henlagt saken mot. Dermed kan han innstevnes som vitne.

Røkkes særstilling
På to punkter er Røkke likevel i en særstilling også juridisk i denne saken. Han er den eneste som har konvertert det svenske sertifikatet til et norsk.

Han er også den eneste som er anmeldt av sjøfartsinspektøren i Oslo for å ha ført fartøy over 50 fot uten gyldig sertifikat.

Begge disse forhold erkjenner imidlertid Røkke, og for å ha kjørt uten lappen innrømmer han også straffskyld. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.