BI-direktør Trond Østgaard var en måned før jul inne i diskusjoner med sin mor. Han vil ha henne med på tur. Juletur langs norskekysten. Selv har han bestemt seg. Både julaften og nyttårsaften skal feires på Hurtigruten i år. Det har 40-åringen gjort før.

- Jeg er enslig, eller singel, som det kalles i disse dager. Derfor er jeg fri til å gjøre det jeg vil. Hadde jeg hatt barn, ville det vært annerledes, sier Østgaard, som er Hurtigrute-entusiast på sin hals.

Han tilbringer de fleste høytider ombord: Påske, 17. mai og bursdager. 3. januar i år feiret han 40-årsdagen sin på skipet. Da var moren med.

- Jeg har ikke så mye slekt, bare moren min og broren min, og broren min har dame, forteller Østgaard.

Moren er 71, og har dårlig rygg. Østgaard mener det må være midt i blinken for henne å slippe å stelle istand til jul, og heller bare komme til dekket bord og slappe av. I år vil han ha henne med seg på hele rundturen Bergen Kirkenes Bergen med ms Polarlys .

Tabu å feire alene
Planen var å legge ut fra Bergen den 20. desember.

- Da får jeg med meg julaften, nyttårsaften og bursdagen min ombord, sier Østgaard fornøyd.

Østgaard er en av 740.000 nordmenn som bor alene. Da er ikke studenter og elever regnet med. Selv om tilstanden altså er ytterst vanlig, skjer det noe når det nærmer seg jul. Det blir synd på de enslige. I andres og kanskje egne øyne er de ikke bare enslige lenger. De er ensomme.

- Jeg vet det er kontroversielt, men jeg mener julen er til de grader opphausset. Alt handler om familien. Familieskinke, familieribbe, og snart blir det vel familiesukker også å få kjøpt i butikkene, sier rådgiver i Ensliges landsforbund, Agnes Husbyn.

- Det blir ikke sett på som normalt å feire julaften alene, sier hun.

Mange er alene
Ifølge Husbyn er det mange flere enn vi tror som er alene hjemme hos seg selv på julaften. Og det behøver ikke være fordi de ikke er invitert noe sted. Å velge å være alene på familiekvelden over alle familiekvelder er imidlertid nærmest tabu. Og ofte er det folk rundt som har størst problemer med å akseptere at et familiemedlem feirer jul helt for seg selv.

- Nei men, du skal da ikke sitte alene på julaften? er det mange som får høre. Det er ikke sikkert det er noe galt med det selskapet de er invitert til. Men kanskje er det langt å reise bare for en kveld, sier Husbyn.

Hun understreker at det blir kunstig når familiemedlemmer plutselig melder seg til jul, hvis kontakten er dårlig resten av året. Selv om det er godt ment, kan det virke mot sin hensikt.

- For mange kan det være mer naturlig å invitere noen gode venner hjem til seg på julaften, enn å være sammen med noen du nærmest ikke ser resten av året, sier Husbyn.

Trekkfugler
Direktør Østgaard velger seg Hurtigruten. Andre single slår seg også sammen og reiser sin julekos. Men man behøver hverken være singel eller barnløs for å gjøre et elegant hopp over de årvisse familietradisjonene.

- Dobbeltarbeidende småbarnsforeldre er nok overrepresentert på flyene. De synes det er deilig å strekke ut beina, ta et glass rødvin og la jul være jul, sier Lena Petterson i Star Tour.

Hennes firma har solgt turer til over 35.000 varmesøkende nordmenn denne julen.

- Det er alt fra vennegjenger til par og familier som reiser, kanskje med overvekt av det siste, sier Petterson.

Hun har selv en gang latt ribbe være ribbe og feiret julaften i Thailand.

- Vi hadde 30 grader i vannet og en liten glitterkvast på bordpalmen. Det var en veldig fin ferie, sier Petterson.

Selv om Thailand begynner å bli et vanlig reisemål velger fire av fem norske sydenfarere seg en Kanari-øy i julen. Brasil, Sri Lanka, Kenya og Den dominikanske republikken er blant stedene som har dukket opp på charterselskapenes jule- og nyttårsprogrammer.

- Det er ekstra stor pågang i år fordi det er så få arbeidsdager i romjulen. Langsdistanseturene våre ble utsolgt med en gang, sier Ivar Nohr i Wing reiser.

Ikke min båt
Ensliges landsforbund arrangerer normalt ikke noe på julaften. I stedet har de fest i romjulen eller 13. dag jul.

- Vi inviterte til julaften-feiring en gang, men det kom ikke så mange. Jeg har latt være å spørre folk for mye om hvorfor de ikke kom. Det har med integritet å gjøre, sier Agnes Husbyn.

For mange er julaften en personlig ting.

Hun anbefaler imidlertid ikke å slenge en Grandiosa i ovnen og legge seg på sofaen og zappe tv-kanaler.

- Hvis jeg skulle feire alene ville jeg ta på pene klær og laget den julematen jeg var vant til, sier Husbyn.

Juleseselskap om bord
Julen for to år siden dro BI-direktør Trond Østgaard alene med Hurtigruten. Da lå selskapet til kai i Bodø på julaften.

- Vi ble busset opp til kirken om formiddagen. Det var rundt 150 gjester ombord selve julekvelden. Det var helt passe. Det gjør ingenting at de fleste som reiser med Hurtigruten er eldre enn meg. Jeg møter så mange mennesker gjennom jobben og jeg liker godt å reise alene, sier Østgaard.

Gjennom årenes løp har han likevel blitt kjent med mange mennesker på turene sine.

- Jeg vil ikke si det føles som en familie, men jeg har mange venner på Hurtigruten. En gang var jeg og en venninne ombord på hvert vårt hurtigruteskip nyttårsaften. Jeg inviterte henne over til min båt for å feire kvelden, og hun inviterte meg over til sin. Men det gikk jo ikke, sier Trond Østgaard.

- Ingen av oss ville forlate skipet vårt selve festkvelden!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.