– Jeg tror på unge personer og jeg tror på det å gi unge mennesker en sjanse, innledet den tidligere Manchester United-manageren Alex Ferguson fra scenen på Oslo Business Forum før han snakket om hvordan det var viktig å bygge opp de unge spillerne, tro på dem og hvorfor det ble hans og klubbens store suksessfaktor.
Til seminaret var han hentet for å holde et foredrag for en rekke næringslivsfolk torsdag ettermiddag.
Lærte navnet på alle ansatte
Ledelsesfilosofien til den tidligere Manchester United-manageren, som er tidenes mest suksessrike fotballmanager i England, har nylig blitt studert av Harvard Business School, der man så på ledelsestilnærmingen hans, noe han selv også har forelest om der. Overfor forsamlingen av norske næringslivsfolk hadde Ferguson et par klare meninger om hva som skaper suksess i en konkurranseutsatt virksomhet, med et blikk på fotballen. Blant annet det å bygge menneskelig karakter, men også relasjoner med alle i klubben. Det gjaldt også rengjørings- og kantinepersonalet.
– Jeg lærte meg fornavnet på alle og det var av stor verdi, det ga dem anerkjennelse. Kommunikasjon med staben er veldig viktig. Gjennom det bygde man et fort rundt seg og de var alle med deg og man verdsatte dem. Da vi vant et trofé så var alle samlet mandag morgen, hele staben, te-damer, vaskedamer. Alle var der var i kantinen for å feire. Det var deres trofé like mye som spillernes, fortalte Ferguson som snakket til forsamlingen i en time, der han ble intervjuet av tidligere fotballproff Jan Åge Fjørtoft.
Skotten listet opp flere av sine viktigste suksesskriterier for å lykkes som leder blant annet gjennom å være et forbilde. Han sto alltid opp klokken seks om morgenen, slik hans far alltid hadde gjort og være den første på jobb i Manchester. Etter hvert fulgte flere etter med hans tidlige rytme.
– Etter hvert var det stadig flere biler på parkeringen da jeg kom. Det var utrolig hvordan staben fulgte etter meg, sier Ferguson.
Tjener rått etter karrieren
Selv etter managerkarrieren har Ferguson gjort det oppsiktsvekkende skarpt økonomisk. Denne gang blant annet som Manchester United-ambassadør. En rolle han ifølge klubbens egne rapporter skal ha tjent så mye som 2,165 millioner pund på mellom oktober 2013 og juni 2014. Det gikk ikke klart frem om det også gjaldt tilbake til mai 2013, da han avsluttet managerkarrieren 71 år gammel. Men lønnen var mer enn det for eksempel den daværende engelske landslagssjefen Roy Hodgson tjente. The Guardian beregnet det som visstnok skal ha dreid seg om 20 dager arbeidskrav til dagslønn på 108 250 britiske pund.
Selskapet hans ACF (Alexander Chapman Ferguson) Sports Promotions, der han kanaliserer mye av verdiene, har også sterke tall. Det kommer blant annet gjennom millionsalg av selvbiografien, foredrag og det som ifølge britiske medier skal dreie seg om store eiendomsinvesteringer.
Ifølge Mirror skal hans eget selskap ha hatt totale eiendeler på 15 millioner pund i 2015. Overskuddet skal ha vært på 5 millioner pund. Samtidig har han også gått opp i eliten blant ettertraktede foredragsholdere i verden. En elite der millionene ruller når store navn skal hentes inn.
– Jeg er opptatt med arbeidet for United. Jeg er UEFA-ambassadør for trenerne og er på fakultetet til Harvard, jeg er Unicef-ambassadør og holder taler som det her kanskje fire ganger i året, svarte Ferguson på spørsmålet fra Jan Åge Fjørtoft om hva han driver med etter manager-karrieren.
Deretter kvitterte Fjørtoft med å spøke om at grunnen til at han hadde stilt spørsmålet var at han hadde fått en telefon fra toppfotballsjef Nils Johan Semb med klar adresse til en ledig stilling som landslagstrener og lurte på hva Ferguson skulle gjøre de neste par årene. Trenerlegenden smilte godt av det hele og avviste det med latter.
Nær sparket
Men selv Ferguson fikk føle på nedtur i starten av tiden i Manchester. Han vant sitt store mål, Champions League, i sin 13. sesong som manager i klubben. Men han var nær ved å få sparken før han tok sin første pokal med Manchester United i 1990. I 2013 sto han igjen som tidenes mest suksessrike manager i England og hadde også blitt adlet for sine bragder.
I tiden etter er det blitt tyngre tider for klubben som allerede har byttet manager to ganger siden Ferguson avsluttet karrieren, for tre og et halvt år siden. Samtidig har pengebruken til klubben gått i været på spillere etter at Ferguson avsluttet med en siste ligatriumf i 2013.
Samtidig som han skapte sitt eget vinnerlag gjennom 27 sesonger skal Alex Ferguson ha tjent mer enn noen av sine spillere de siste årene som manager i klubben, etter en avtale som ble inngått med klubben i 2010. Ifølge hans selvbiografi ble kontrakten han inngikk da formet slik at han skulle være sikret en høyere lønn enn noen av spillerne. Det viser den tyngden legenden hadde i klubben.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.