Demonstrantene protesterer mot pensjonsreformer som inngår i landets tredje økonomiske redningspakke.

Godt over 20.000 tilhengere av en fagforening støttet av kommunistpartiet, marsjerte gjennom sentrum av Aten. Samtidig gikk cirka 10.000 mennesker, inkludert rundt 1.000 advokater i dress og slips, i en egen demonstrasjon.

BAKGRUNN: Generalstreik lammer Hellas

Et tungt politinærvær preget den greske hovedstaden der tidligere demonstrasjoner ofte har endt i opptøyer.

Det er også planlagt demonstrasjoner i landets nest største by Thessaloniki og andre greske byer torsdag. I Thessaloniki kjørte rundt 200 drosjesjåfører gjennom sentrum av byen mens de tutet i hornene.

24 timers streik

Hellas stoppet helt opp torsdag da den landsdekkende 24 timer lange streiken ble innledet. Streiken førte til kansellerte fly, innstilt båttrafikk og offentlig transport, stengte skoler, domstoler og apotek. De statlige sykehusene er åpne, men drives med nødbemanning.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras. Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis
Hellas' statsminister Alexis Tsipras. Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis (Foto: Reuters)

Den venstreorienterte regjeringen prøver å reformere Hellas' pensjonssystem ved å øke skatten for å unngå pensjonskutt, men kritikere mener reformen vil føre til at mange vil miste to tredeler av sine inntekter på grunn av skatte- og avgiftsøkningene.

Endringsforslaget har møtt kraftig motstand og har samlet alle yrkesgrupper, inkludert bønder, kunstnere, drosjesjåfører, advokater, leger, ingeniører og sjøfolk. Politibemanningen er styrket i Athen i forkant av planlagte demonstrasjoner.

Største til nå

Torsdagens generalstreik er den største markeringen koalisjonsregjeringen til statsminister Alexis Tsipras har møtt siden han først kom til makten for ett år siden.

Streiken pågår samtidig som regjeringen forhandler med Hellas internasjonale långivere, som vendte tilbake til Athen denne uken for å se på fremgangen i landets låneforpliktelser. Hotellet de bor på under sitt opphold i den greske hovedstaden, er tungt bevoktet av politiet.

Følg markedet på DN Investor HER

Les også:

Asia i dag: Starter nedtelling til kinesisk bankkrise

Miljøorganisasjoner:– Oljefondet vil spare på å bli grønnere

Jury: – Apple må betale milliarder for patentbrudd

SE DNtv: Her spiller astronauten bordtennis med en vannboble

Her spiller astronauten bordtennis med en vannboble
Den britiske astronauten Tim Peake er stasjonert på Den internasjonale romstasjonen ISS. Tirsdag stilte han opp på en direktesending som ble overført til nesten 300 000 skolebarn i Storbritannia.
01:48
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.