I Norge er 37-åringen Stein Jakob Øie et nærmest ubeskrevet blad. Med utdannelse i matte og statistikk fra NTNU i 2000-2004 dro han utenlands - og ble der. Men i det nettbaserte varemagasinet Lazada, som er store i Indonesia, Thailand,  Malaysia, Vietnam, Fillipinene og Singapore, er Øie direktør, eller president, som selskapets kommunikasjonsdirektør kaller ham.

Lazada, som Øie var med å grunnlegge, hadde lenge ambisjoner om å bli sørøst-Asias svar på Alibaba, Kinas netthandelsgigant. Istedet ble Lazada slukt av Alibaba denne uken, ved at den kinesiske giganten gikk inn med rundt en milliard dollar. Kjøpesummen sprøyter ny kapital inn i Lazada og gjør Alibaba til ny hovedeier i selskapet. Lazada fungerer som en portal for bedrifter som ønsker å selge varer til kunder i sørøst-Asia, litt som Amazon er i USA og Europa. Hovedvekten av kundene befinner seg på landsbygda, hvor varetilgangen i fysiske butikkene er mer begrenset enn i de urbane strøkene.

Emisjon og nedsalg

I forbindelse med at Alibaba kjøper seg opp selger den svenske investoren Kinnevik seg ned, det samme gjør tyske Rocket Internet som opprinnelig grunnla Lazada i 2012 og den britiske supermarkedkjeden Tesco. Nøyaktig hvor stor eierandel Alibaba får i Lazada oppgis ikke av partene. Det har heller ikke vært mulig for DN å få bekreftet om romsdalingen Øie har noen direkte eierandel i selskapet eller om han selger til Alibaba.

- Vi har ikke anledning til å svare på det, skriver kommunikasjonsdirektør Sarimah Salamon i en epost til DN.

Gjentatte forsøk på å komme i direkte kontakt med Øie har ikke gitt napp.

Utflyttet

I Norge har Øie lagt igjen beskjedent med spor. Et søk i folkeregisteret viser at 37-åringen offisielt utvandret i 2012, men mye tyder på at han i realiteten ikke har skattet til Norge siden studiedagene. Skattelistene for 2010, som er det siste året Øie er med, viser at han hadde en inntekt på 685.231 kroner, uten at det utløste skatt til Norge.

I 2004 begynte Øie, som er fra Hjelset utenfor Molde, på italienske universitetet Luigi Bocconi i Milano. Deretter gikk ferden til HEC School of Mangement i Paris hvor Øie fikk en mastergrad i ledelse.

Etter et år i meglerhuset til BNP Paribas i Paris, flyttet han til London og begynte å jobbe for det amerikanske meglerhuset J.P. Morgan, ifølge hans egen profil på nettstedet LinkedIn. Etter å ha jobbet med forretningsutvikling for Moleac i Singapore i ett år, var Øie igjen tilbake hos J.P. Morgan i med London som base i tre år. Neste stopp ble en ettårig retur til  Milano hvor han var med å starte et selskap, før han søkte til J.P Morgan nok en gang, nå til San Francisco-området i California på USAs vestkyst.

Alan Ni, en av Øies underordnede i J.P. Morgan omtaler Øie i svært positive ordelag:

- Jeg kan med sikkerhet si at han er en av de smarteste og mest resultatorienterte jeg noen sinne har jobbet med (...) Jeg ville elsket å jobbe med han igjen i fremtiden, skriver Ni på nordmannens LinkedIn-profil.

Milliardtap

Lazada, som har slitt med svake resultater, verdsettes i transaksjonen med Alibaba til 1,5 milliarder dollar. Det står i skarp kontrast til Kinnevik egen evaluering av netthandelshuset. Der var aksjeposten i praksis nedskrevet til null.

Ifølge teknologinettstedet Techcrunch var Lazada i ferd med å gå tom for penger. Det tyske selskapet Rocket Internet, som etablerte Lazada i 2012, har tapt store beløp på selskapet.

«Ledelsen var svært nervøse og fryktet at de ville gå tom for penger», sa en kilde til teknologinettstedet.

- Vi kommenterer ikke markedsrykter, er svaret fra kommunikasjonsdirektør Salamon.

Selskapet la frem årsregnskapet på torsdag og det viste at Lazada hadde en omsetning i fjor på 275 millioner dollar. Dette var en vekst på 78,2 prosent. Driftsresultat før avskrivinger (ebitda) landet likevel på brutale 296,5 millioner dollar i tap. Underskuddet hadde mer enn doblet seg fra 2014.

Aksjemarkedet svarte med å sende aksjekursen ned med rundt ti prosent ved Frankfurt-børsen.

Øie, som var med å starte Rocket Internet Indonesia i 2012, jobbet det første året parallelt som markedsdirektør i Lazada South East Asia og pendlet mellom Jakarta i Indonesia og Singapore. I oktober ble han finansdirektør og markedsdirektør i Lazada Group, før han sist juli fikk tittelen president.

DN har forsøkt å få kontakt med Stein Jakob Øie både gjennom Lazadas kommunikasjonaavdeling og HR-avdeling uten at Øie har besvart våre henvendelser.

Alibaba vil åpne nye dører dnPlus  

Se de som tar lederkurs til 70.000:

- Det er det heftigste jeg har gjort
Se reaksjonene til Heidi Niss og Ane Fosseng da de nådde toppen av Storebjørn
01:35
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.