Det kinesiske internettselskapet Alibaba anslår nå selv at det har en markedsverdi på hele 133 milliarder dollar, skriver Financial Times.

Beløpet er justert opp fra 119 milliarder dollar. Beregningen av markedsverdien er basert på selskapets vurderinger av verdien på aksjer som tildeles ansatte. Opplysningene kommer frem i en fersk rapport fra selskapet til det amerikanske verdipapirtilsynet SEC.

LES OGSÅ: Asia i dag: Alibaba ønsker lykkedato for børsnotering

Asia i dag: Nervøst for Alibabas børsnotering

Tidenes største

Oppjusteringen kommer i forbindelse med at Alibaba må legge frem flere opplysninger før amerikanske myndigheter kan godkjenne selskapets planlagte børsnotering i New York. Ifølge den nye verdivurderingen er det sannsynlig at selskapet kan komme til å sope inn 20 milliarder dollar når det selger aksjer ved børsnotering.

Skjer det, vil det være det største beløpet for en børsnotering noensinne, skriver Financial Times.

Som DN tidligere har omtalt, setter internettselskapet sin lit til det kinesiske lykketallet åtte, og satser på å bli børsnotert den 8.8 i år– midt i den amerikanske sommerferien.

Det kan imidlertid bli vanskelig å få tilstrekkelig oppmerksomhet rundt selskapet hos ferierende investorer, og aksjonærer dumpet blant annet Yahoo-aksjer i ren nervøsitet for en måneds tid siden.

Løste tvist

I den ferske rapporten har internettselskapet også tatt med et punkt om sitt hittil mest kontroversielle trekk - salget av datterselskapet Alipay til en enhet kontrollert av selskapets grunnlegger og styreleder, Jack Ma. Alipay leverer ulike betalingsløsninger over nett.

I den siste rapporten til SEC redegjør Alibaba for at usikkerheten som fulgte søknaden om konsesjon, skal ha overbevist ledelsen om at det var nødvendig å gjør Alipay til et selskap heleid av kiensiske statsborgere.

Dette skal ha skapt bekymring over selskapets eierstyring. Medier Yahoo skal blant annet ha anklaget Alibabas styreleder Jack Ma for ikke å ha varslet andre aksjonærer før han tok full kontroll over Alipay.

Tvisten ble til slutt avgjort med en forsikring om at Alibaba vil motta royalties og inntekter fra Alipay.

Verdens mest verdifulle

Hvis investorene er villige til å prise Alibaba like høyt som selskapet selv gjør, vil det fyke inn på listene over de mest verdifulle selskapene i verden. En markedsverdi på 133 milliarder dollar vil plassere Alibaba som nummer 50 på listen over verdens mest verdifulle selskaper, ifølge en oversikt fra nyhets- og analysetjenesten Bloomberg.

På listen over de mest verdifulle teknologiselskapene ville Alibaba inntatt plass nummer ti og skjøvet amerikanske Cisco Systems ut av ti på topp-listen.

Data- og telefonprodusenten Apple er med en markedsverdi på 574 milliarder dollar verdens mest verdifulle selskap.

Internettselskapet Google er nummer to blant teknologiselskapene og nummer tre i verden, bare forbigått av Apple og energiganten Exxon Mobile. Dataselskapet Microsoft er nummer tre blant teknologiselskapene og nummer fire i verden.

Her er listen over de ti mest verdifulle teknologiselskapene i verden, basert på aksjekursene fredag og Alibabas egen verdivurdering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.