I løpet av de siste fem årene har de ansatte i Skagenfondene fått en bonus på 4,3 millioner kroner hver, skriver Dagens Næringsliv onsdag.

Pengemaskinen Skagen måtte se at resultatet falt med en kvart milliard kroner ifjor i forhold til 2009.

For de ansatte betyr nedgangen i resultatet at årets bonus blir 300.000 kroner lavere enn ifjor. Da fikk hver ansatt i Skagen én million kroner.

Den demokratiske bonusmodellen er uvanlig i bransjen, og bonusene er også utfordrende for Skagen-ledelsen i rekrutteringen. Administrerende direktør Harald Espedal sier han bruker mye tid på forklare at de høye bonusene ikke er noen selvfølge når han tar imot nyansatte.

- Jeg stresser noe innmari at bonusen like godt kan bli null. Senest vinteren 2008-09 lå det an til et nullresultat i selskapet, samtidig som man snakket om at man kunne de dårlige tidene kunne vare en to-tre år. Da var det en reell problemstilling at det ikke ble bonus. Samtidig så ligger fastlønnen vår 30-70 prosent under gjennomsnittet i bransjen, sier Espedal til DN.

Espedal og de tre andre eierne i Skagen, Åge Westbø, Kristoffer Stensrud og Kristian Falnes fikk også bonus etter fjoråret - om enn i en litt annen størrelse enn de andre ansatte. I tillegg til bonuser på over 20 millioner kroner, har de fire tatt ut et utbytte på nær to milliarder kroner de siste fem årene. Kundene har også fått sin del av verdiskapningen i fondene de siste fem årene med 28,4 milliarder kroner etter at honorarene er betalt.

* Kristoffer Stensrud, Åge K. Westbø, Harald Espedal, Kristian Falnes

* Avkastning i kroner siste fem år(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.