Samtlige 15 økonomer TDN Finans har snakket med tror Norges Bank holder styringsrenten uendret på 1,50 prosent senere i dag. Det fremgår av en sammenstiling foretatt av TDN Finans basert på estimatene fra 15 økonomer.

Norges Bank overrasket markedet da styringsrenten ble kuttet med 25 basispunkter til 1,50 prosent. Rentebanen ble betydelig nedrevidert og signaliserer ingen renteendring før om et drøyt år.

"Hovedstyret legger vekt på at svake vekstutsikter ute og den sterke kronen bidrar til å holde inflasjonen lav og dempe den økonomiske veksten her hjemme, selv om aktiviteten i deler av norsk næringsliv er høy", het det i begrunnelsen fra sentralbanken.

Siden den gang har det imidlertid kommet sterke nøkkeltall fra Norge. Både boligpriser og forbruksvekst stiger videre, PMIene indikerer høy aktivitet i industrien og kjerneinflasjonen har kommet noe over forventningene.

"Skulle usikkerheten avta og veksten og inflasjonen ta seg opp, kan renten bli satt opp", het det videre i rentebegrunnelsen i mars.

"Det er uaktuelt å kutte videre, og det er uaktuelt å reversere kuttet i mars nå", mener økonomene i Swedbank First Securities.

De venter at sentralbanken vil legge vekt på større usikkerhet i Europa og Kina, men samtidig påpeke at det stort sett står bra til i norsk økonomi.

Flere av økonomene tror Norges Bank vil måtte høyne renten tidligere enn det renteprognosen tilsier, da det ventes at norsk økonomi vil fortsette å utvikle seg sterkere enn lagt til grunn.

Nordea Markets ser første renteheving allerede i oktober. Meglerhuset mener Norges Bank undervurderer forbruksveksten i norsk økonomi.

"Vi tolker den sterke utviklingen i forbruksindikatorene i første kvartal som et tegn på sterk underliggende trend basert på robust vekst i kjøpekraften og et sterkt arbeidsmarked. Vi tror Norges Bank vil konkludere på samme måte og opprevidere anslaget sitt for privatforbruk og dermed BNP for 2012", skriver de i en analyse.

Dette vil medføre en oppjustering av rentebanen i pengepolitisk rapport i juni, tror Nordea, gitt at det ikke kommer store overraskelser.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen tror imidlertid på videre rentenedgang. Han påpeker at den økonomiske veksten fortsatt bare er moderat, og at inflasjonen er lav samtidig som kronekursen er sterk. Norsk økonomi vil heller ikke være upåvirket av en forverring i verdensøkonomien, mener han.

-Den europeiske sentralbanken kommer til å halvere styringsrenten, og da vil Norges Bank kutte foliorenten, sier han.

Mandag kommer resultatet fra den seneste ringerunden til Norges Banks regionale nettverk. Dette blir hovedstyrets siste indikasjon på tilstanden i norsk økonomi før rentebeslutningen skal fattes torsdag 10. mai.

Rentebeslutningen publiseres klokken 14:00 og pressekonferansen starter samtidig.

Forrige endring i styringsrenten kom under rentemøtet 14. mars 2012. Foliorenten ble da kuttet med 25 basispunkter til 1,50 prosent.

Vi shopper på oss rentehopp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.