Nylig ble åtte personer og mediekonsernet Aller Media tiltalt i den såkalte Se og Hør-saken i Danmark.

Saken handler om hvorvidt danske Se og Hør betalte en medarbeider i kortselskapet PBS/IBM, nå Nets, for å skaffe seg uberettighet adgang til kredittkortopplysninger hos kjendiser.

Onsdag ble det kjent at politiadvokat Morten Frederiksen i Københavns Vestegns Politi nedlegger påstand om fengselsstraff for alle de tiltalte personene, via en pressemelding som gjengis av nyhetsbyrået Ritzau og DR.

Les også: Aller Media tiltalt

Minst 135 personer

I tiltalebeslutningen, som DN har fått oversendt fra København-politiet, skriver politiet at medarbeideren i Nets skal ha sendt fortrolige opplysninger om minst 135 kjente personer til Se og Hør.

Politiadvokat Frederiksen skriver også at Se og Hør betalte kilden minst 430.000 kroner mellom mai 2008 til begynnelsen av 2012 for opplysningene.

Hvorvidt medarbeideren, som i Danmark blir kalt for «Tys-tys»-kilden, hentet ut kjendisenes kredittkortopplysninger er altså det sentrale punktet i rettssaken. Medarbeideren er også tiltalt i saken.

Saken har sin opprinnelse i den avslørende boken til den tidligere Se og Hør-journalisten Ken B. Rasmussen fra april 2014, der Rasmussen skrev om metodebruken i det fiktive ukebladet «Set og Hørt». Berlingske Tidende fulgte opp med at det samme hadde skjedd i virkelighetens danske Se og Hør, noe som igjen førte til at politiet satte igang etterforskning.

Rasmussen er en av de åtte tiltalte i straffesaken, men nekter straffskyld, ifølge Danmarks Radio.

Nekter straffskyld

Også de tidligere sjefredaktørene Henrik Qvortrup og Kim Henningsen i Se og Hør er tiltalt.

De to tidligere sjefredaktørene mener kilden hadde tilgang til opplysningene i kraft av sin jobb, og at han dermed ikke har fremskaffet opplysningene på ulovlig vis.

Qvortrup nektet tidligere i juli i sitt nye radioprogram for at han visste at det kilden gjorde var strafferettslig ulovlig, ifølge Politiken.

- Vår kilde var ansatt på stedet, og en av hans arbeidsoppgaver var å overvåke systemet. Det kan godt være at han ikke blir månedens medarbeider, men derfra og til det punktet at det skjer noe ulovlig, er det svært, svært langt. Etter min overbevisning er dette opplysninger som han har fremskaffet på helt legalt og legitimt vis, sa Henningsen til Danmarks Radio.

Den tiltalte medarbeideren nekter også straffskyld, ifølge Mediawatch.

Les historien om Rasmussen i DN Lørdags sak: Om Se og Hørs vanvittige vekst... og dype fall magasinetPlus

Rettssak i september

De åtte er blant annet tiltalt for overtredelse, eller medvirkning til overtredelse av den danske straffelovens paragraf 263, ifølge tiltalebeslutningen.

Københavns Vestegns Politi har etterforsket saken i rundt to år, og de tiltalte må nå forsvare seg i retten i september.

I en pressemelding lagt ut på egne nettsider tidligere i sommer, sier Aller Media at selskapet vedkjenner seg ansvaret for bruken av de ulovlige metodene hos danske Se og Hør.

– At vi i dag vedkender oss ansvaret for anvendelsen av de ulovlige metodene på Se og Hør skjer i forlengelse av at anklagemyndighetene er kommet frem til den samme konklusjon som oss omkring de faktiske forhold i saken. Dette ansvar ser vi som en helt essensiell del av vår opprydningsprosess samtidig som vi anerkjenner konsekvensene det vil få. Jeg vil igjen sterkt beklage overtredelsene hos Se og Hør overfor de berørte eksterne partene, og ser frem til at vi nå kan se mot en avslutning på saken, sa Aller Media-sjef Pål Thore Krosby i pressemeldingen.

I en epost til DN viser kommunikasjonsdirektør Kasper Kankelborg i danske Aller pressemeldingen.

- De konkrete drøftelser videre om dette tar vi på det nærmere fastsatte rettsmøtet i august, skriver Kankelborg.

Les også: Eks-nyhetssjef i danske Se og Hør erklærer seg skyldig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.