Skimakeren Endre Hals peker på en rød strek som har ført til mengder av hodebry mens formler, skigrafikk og et arsenal av geometriske figurer lyser opp fra tre dataskjermer foran ham.
– Den linjen her er det vanskeligste jeg noen gang har jobbet med, sier Hals inneklemt på sitt bitte lille kontor på en gård utenfor Oppdal.
Bak strekene skjuler det seg et komplisert regneark med flere tusen regnestykker som Hals har brukt fem år på utvikle. Ved hjelp av noen tastetrykk regner datamaskinen ut hvordan skiens geometri bør se ut for å gi skikjøreren best mulig skiopplevelser. Når enter-tasten trykkes for siste gang sendes 3500 fresekoder til den gamle låven på andre siden av tunet. Nå kan den moderne skiproduksjonen begynne.
Meningen med livet
I tradisjonell skiproduksjon bestemmer skimerkene seg for hva de mener er den beste skien og bestiller det antall ski de tror de kan selge fra fabrikk. Fra en ny skimodell påtenkes til den står klar i butikk kan det gå flere år.
Da Hals startet sin produksjon var det dette systemet han ønsket til livs. Han så for seg en skiproduksjon uten mellomledd hvor kundene handler direkte fra fabrikk, med muligheter for å gjøre individuelle justeringer underveis i prosessen. Dette ville gjøre slutt på overskuddsproduksjon og bane vei for uendelig mange muligheter for skienes konstruksjon og utseende.
Underveis i prosessen har Hals målt flere tusen skipar i forbindelse med skitestene til magasinet Fri Flyt. Dette har gitt ham en enorm database med nøyaktige geometriske mål av de fleste ski på markedet. Igjen sitter han med førstehånds kunnskap om hva som fungerer bra og dårlig på snø. Denne kunnskapen er grunnlaget for formlene som i løpet av en eneste dag blir til en ny skimodell i fabrikken utenfor Oppdal.
– Å skape er fellesnevneren for alt som driver oss som mennesker, men jeg har nok fått dobbel dose. Å bygge ting er den store gleden i livet mitt. Alt jeg noensinne har lært som menneske bruker jeg i denne jobben, sier Hals, som er utdannet industridesigner.
Regnestykkene som ved hjelp av grunnleggende geometri kommer frem til hvordan skiene skal se ut, er avgjørende for hvor stor skiglede kundene opplever.
– Skigeometri har kommet dit at folk ikke lenger ser forskjell på ulike ski, men for oss som har gravd oss dypt ned i materien er det fremdeles veldig mye å ta tak i, sier Hals.
I begynnelsen lagde han kun unike ski som var tilpasset bestillingen til hver enkelt kunde under navnet «Prog», men den prosessen ble økonomisk for uforutsigbar når fabrikken fikk flere ansatte. For å unngå at flere lønninger ble betalt med MasterCard har han nå fått full fart i skimerket «EVI» hvor hvert par ikke er definert etter ønskene til spesifikke kunder, men lages på fastsatte mål. Nå tilbyr han 30 ulike Evi-modeller i totalt cirka 100 ulike varianter. Bare fantasien setter grenser for hvor ofte nye skimodeller kan lanseres.
Skipsykologi
– Å si at en ski er universalt bedre enn en annen ski er ikke mulig. Det vil oppleves individuelt og handler mye om psykologi. For oss er det skikjørerens opplevelse på snø som er målestokken, sier Hals som ser at folk i større grad enn før koser seg med skikjøpet.
De knytter bånd til skiene og det hele handler mer om en følelse enn hva som svinger best eller glir raskest. Likevel mener Hals at han kommer stadig nærmere den perfekte ski. Altså en ski som gjør det skikjøreren vil den skal gjøre på flest mulig typer snøforhold. For å komme dit må flest mulig av skiens variabler passe til personen som skal bruke skien.
– Å lage ski er som å lage mat. Oppskriften er de matematiske formlene bak skiens geometri, råvarene er materialene og kokkeleringen består i hvordan det hele settes sammen. Alle ledd må være gode hvis skien skal bli bra, sier Hals.
Slik lages skiene
1. Skiens geometri
2. Kjernearbeid
3. Sages til
4. Knivpirk
5. Kvasse kanter
6. Trekjerner
7. Grafikk legges på
8. Formes i pressen
9. Sages ut
10. Etterarbeid
Nytt skifellesskap
Skimerkene SGN, Moonlight, Stereo og Åsnes tar del i samarbeidsprosjektet Det Norske Skiutvalg, hvor ambisjonen er å fremme ski utviklet i Norge.
– Tidlig på 1900-tallet var norske ski de mest respekterte i hele verden. Vi skal tilbake dit, men da må alle aktører jobbe sammen, sier Jens-Martin Johnsrud fra Stereo Skis.
Rundt 1940 eksisterte det cirka 80 skifabrikker i Norge og i toppårene ble det laget mer enn 650 000 par norske langrennsski. I kjølvannet av 70-tallets glassfiberrevolusjonen forsvant de fleste fabrikkene. Det Norske Skiutvalg ønsker å bygge videre på denne stolte skitradisjonen, selv om de fleste av deres produkter retter seg mot topptur og frikjøring.
– Vi står overfor en eksplosjon i fjellet. Det har vært en jevn økning i interesse, men denne sesongen kommer det virkelig til å smelle. Før var det frikjørere som gikk topptur. Nå er det 60-åringer som husker norske ski fra barndommen og gjerne vil ha norske ski selv, sier Asbjørn Eggebø Næss som er profesjonell skikjører og medeier i skimerket SGN. Ifølge Det Norske Skiutvalg står norske skimerker for 2 % av skisalget i Norge. I år regner SGN med å selge 1000 par mens Stereo har tredoblet innsalget og satser på 800 solgte par. Målet er å ta 5 % markedsandel i Norge.
– Norske skimerker har tidligere slåss om smuler. Gjennom Det Norske Skiutvalg har vi utviklet et miljø for skiproduksjon og kan fokusere på å ta markedsandeler fra store internasjonale merker. Istedenfor å streve med de samme problemene hver for oss står vi sammen og unner hverandre å tjene penger. Skal vi vokse ut over landegrensene må vi først lykkes hjemme, sier Næss. Brorparten av produksjonen til de fire skimerkene er flyttet til samme fabrikk i Sverige og konkret består samarbeidet i felles markedsføring, demoer, messeopptredener og innsalg til butikker. Endre Hals har ikke ønsket å ta del i prosjektet fordi han ikke ønsker at sin egen produksjon, som er basert på produksjon etter behov, skal settes i sammenheng med aktører som får laget ski på andres fabrikker etter tradisjonell modell. Han mener forskjellene er for store til at et samarbeid vil fungere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.