– Aksel har fortsatt en imponerende karriere og det gjenspeiles i sponsorene hans. Han har hatt avtaler med merkevarer som de fleste utøvere bare kan drømme om, sier Lars Gilleberg, som hjalp alpinstjernen med å lande en avtale med Samsung for noen år tilbake.

Gilleberg er tidligere manager for Petter Northug og jobber nå med Ole Einar Bjørndalen og golfstjernen Suzann Pettersen.

Han peker på at Svindal har hatt store avtaler med blant annet Red Bull og andre store internasjonale selskaper. Blant annet har han profilert motemerket Prada tidligere.

– Det er ikke den verste tittelen du kan ha å være verdens raskeste på ski. Det er vinterens svar på Usain Bolt, sier Gilleberg som bidro til å heve Northugs verdier etter VM i Holmenkollen i 2011.

– Nedslagsfeltet er betraktelig større for alpint og det gjør noe med avtalenes verdi, sier Gilleberg.

Både han og DNBs tidligere sponsorsjef Jacob Lund fastslår at den at den kommersielle verdien av et gull så langt ut i en gullkantet karriere betyr mindre for en utøver som Aksel Lund Svindal enn for de utøverne som tar sitt første gull. Det gullet er gjerne er starten på en kommersielt langt mer attraktiv karriere.

– Det er Aksel Lund Svindal og Ole Einar Bjørndalen, som står sterkest i opinionen når det gjelder vinteridrett utenfor Norges grenser, sier Jacob Lund, som tidligere har hatt ansvaret for hovedsponsoravtaler med skiskytterforbundet, langrennslandslaget, friidrettsforbundet og snowboardforbundet.

Store verdier på børs

Svindal har også hatt avtaler med flere tunge internasjonale aktører enn Red Bull og Prada, som han profilerte for noen år siden. Blant annet Oakley og Audi. Audi utstyrte blant annet skistjernen med en bil til en verdi av 2,3 millioner kroner før verdenscupstarten allerede i 2008, ifølge VG den gang.

Men det er gjennom investeringer i selskaper og aksjesalg at alpinstjernen, med bostedsadresse i Østerrike, har gjort de virkelig store pengene. Spesielt gjaldt det eventyret han og flere andre idrettsstjerner har opplevd gjennom at aksjekursen til Bank Norwegian gikk til himmels.

Da DN gjorde en gjennomgåelse av Svindals verdier på børs i fjor, satt han ifølge aksjonærregisteret på aksjer til en verdi av oppunder 60 millioner kroner bare i selskaper notert på Oslo Børs. I tillegg kom en større aksjepost i Bank Norwegian sammen med hans far Bjørn Svindal, der hans andel trolig er rundt 20 millioner kroner. Han har også en rekke investeringer i selskaper som ikke er børsnotert.

Aksjesalg de siste årene har også gitt en eventyrlig gevinst for skistjernen. Mot slutten av 2016 solgte skistjernen ut det han til DN fortalte var rundt halvparten av aksjene sine i Bank Norwegian. Et slikt salg har trolig gitt ham rundt 35 millioner kroner i gevinst. Inkludert tidligere salg har Bank Norwegian-investeringen gitt Svindal nærmere 50 millioner kroner i gevinst. Noen av disse pengene har gått til klessatsingen, som han lanserte rett før OL.

– Når du får den type avkastning som har vært eventyrlig, kan man tillate seg mer risiko på andre ting. Dersom det er ting jeg ser som både er gøy og jeg kan lære mye av, så kan jeg sette av deler av avkastningen, ikke hele selvsagt, til «skolepenger». Jeg hadde ikke budsjettert med at det skulle bli så bra, sa Svindal til DN i et stort intervju med han og faren om hans økonomiske eventyr og satsing på et klesmerke i fjor.

Aksel Lund Svindal og faren Bjørn Svindal har et tett forhold privat og økonomisk. Her fra intervju om økonomi, investeringer og klessatsingen til alpinstjernen.
Aksel Lund Svindal og faren Bjørn Svindal har et tett forhold privat og økonomisk. Her fra intervju om økonomi, investeringer og klessatsingen til alpinstjernen. (Foto: Gunnar Lier)

11 år siden det første gullet

Aksel Lund Svindal tok sine første mesterskapsgull under VM i svenske Åre i 2007 og sitt første OL-gull under lekene i Vancouver for åtte år siden. Det var starten på et sportslig og økonomisk eventyr. Svindal har selv har holdt styringen i forhandlingene med sponsorer, men mener at rådene han får fra faren både når det gjelder dette og økonomiske veivalg veier tungt.

– Jeg tar en del risiko fordi jeg investerer i selskaper som kan bli veldig bra eller gå skikkelig dårlig. Men jeg investerer ofte der jeg kjenner noen. Jeg tenker den største risikoen er hvor flinke folk er. Og kjenner du dem og vet at de er flinke, tar du mye lavere risiko, sa Svindal til DN i fjor om hvilke vurderinger han gjør rundt sine investeringer.

Han fikk også muligheten til å ta ut en gevinst på 7,9 millioner kroner som var verdien på aksjene han satt på i Active Brands, da selskapet med en rekke kjente sportsmerker under sin paraply, ble kjøpt opp av investeringsfondet FSN Capital i fjor. Det skjedde fordi den norske utstyrsleverandøren Sweet Protection ga ham aksjer i selskapet i retur for sponsoravtalen, for en del år tilbake. Det ble en gullkantet løsning.

I desember solgte også Svindal aksjene i de to videokonferanseselskapene Pexip og Videxio til sin far. Verdien lå til sammen på 36,5 millioner kroner.

– Dette gjør vi for å sikre gevinst i A Management, som i hovedsak er eid av Aksel Lund Svindal. Investeringene i Videxio og Pexip har gitt Aksel en betydelig gevinst, men nå ønsker vi å overføre denne risikoen til Riisalleen Invest, fortalte Bjørn Svindal til DN.

Shaun White tok igjen gull i halfpipe og den amerikanske superstjernen er en av OL historiens rikeste utøvere.
Shaun White tok igjen gull i halfpipe og den amerikanske superstjernen er en av OL historiens rikeste utøvere. (Foto: François-Xavier Marit/AFP/NTB Scanpix)

– Rangeres veldig høyt

Jacob Lund ser på utfor, ishockey, kunstløp og snowboard som de mest kommersielt interessante øvelsene og grenene i OL.

– Utfor rangeres veldig høyt. Det er liksom Formel 1 og en øvelse der utøvere fra hele kloden deltar, både fra det amerikanske kontinentet og det europeiske og det har høye seertall, sier Lund.

– Jo mer oppmerksomhet øvelsene får, jo mer spektakulære sponsorer får du. Ole Einar Bjørndalen hadde i sin tid Rolex som sponsor fordi det var mange som fulgte med i Europa på skiskyting og fordi han var spesiell, sier Lund.

Ved siden av Svindal har flere av de beste langrennsløperne innkassert noen av de største verdiene av dagens aktive OL-utøvere, ettersom den også kommersielt interessante skiskytterstjernen Ole Einar Bjørndalen ikke er med i Sør-Korea.

Bli med på alpinlandslagets helvetesuke: - Jeg har krampe overalt

Ishockeyspilleren Patrick Thoresen skal imidlertid ha tjent svært godt som proff i NHL og den russiske ligaen, der ifølge ligningen i 2014 hadde en inntekt på 24 millioner kroner, ifølge VG.

Med Therese Johaug utestengt, er det Marit Bjørgen som sitter på størst formue blant de norske skiutøverne i årets OL, utenom Svindal. Bjørgen har en formue på 37,1 millioner kroner i ligningen for 2016 og en egenkapital i holdingselskapet Tiram Holding på 4,8 millioner kroner.

Men det er likevel langt opp til den amerikanske superstjernen Shaun White økonomisk for Svindal. Snowboarderen som tok OL-gullet i halfpipe denne uken, har ifølge Time Magazine verdier som er anslått å være på mellom 20 og 40 millioner dollar, der hver sponsoravtale ifølge Forbes ligger på minst to millioner dollar.

– Han har tjent sitt fra han var 15–16 år. Jeg tror det er vrient å beregne hva gullet hans nå er verdt. Han må ha lagt grunnlaget for det han har tjent før han tok det gullet som bare er punktum i en karriere som er mer eller mindre på hell, sier Lund om White.(Vilkår)

– Kun rått hvis det blir suksess
Aksel Lund Svindal om millionsatsingen på klær, sin styrke, flaks og skaden
01:53
Publisert: