-Det er helt klart carvingski og vanlige bakkeski det går mest av, og vi merker en økning der. Vi hadde tidlig sesongstart i år i forhold til tidligere år, og da merket vi at det gikk veldig mye ski, sier Christian Ekdahl.
Avdelingslederen for ski og sykkel står med en av vinterens storselgere i hånden. Bakkeskiene for barn og voksne står for 70 prosent av salget av alpinski i Norge. Men Ekdahl melder også om større nysgjerrighet blant en del kunder for allsidige all-mountain ski. Toppturmarkedet er trendvinner, men samtidig er dette fortsatt en liten del av det totale salgsvolumet.
Etter en nedgang de siste årene generelt sett, ser alpinskimarkedet ut til å ta seg virkelig opp denne vinteren.
– Man ser for seg en vekst på opp mot 20 prosent i forhold til de siste par årene. En slik oppgang i et marked som har solgt opp mot 100.000 ski er veldig bra. En helt åpenbar grunn er at anlegg på sentrale Østlandet nå kan tilby en sesong som strekker seg over et halvt år, sier Trond Evald Hansen, administrerende direktør i Sportsbransjen.
"Bedre enn på lenge"
Sesongen for kunstsnøanleggene på store skisteder startet allerede i november. Også Oslo var tidlig ute, og effekten er merkbar. De siste årene har skisalget falt ned til 90.000 skipar, men etter en god salgsstart er prognosen at det trolig vil selges rundt 110.000 skipar denne sesongen.
– Det er god fart og bedre enn på lenge. At vi må supplere butikkene, tyder på at varene også går ut av butikk. Det har vært litt opp og ned i markedet noen år, men nå er det fart i det, sier Lars Olav Kronstad, daglig leder og eier for leverandøren Tendenzer, som blant annet leverer skimerket Völkl.
Kronstad peker også på at det nå ser ut til å bli en renessanse for carvingski. Han har opplevd en jevn økning i salget gjennom hele det siste året.
– Med værforholdene nå for tiden, så ser folk at de trenger flere par ski til ulikt bruk. Det har vært en voldsom langrennstrend de siste fem-seks årene. Nå føler jeg det er blitt mer attraktivt å stå på ski igjen, sier Kronstad.
Han tror det store kuttet i heiskortpriser for skisteder som Oslo Vinterpark og Geilo denne sesongen også kan spille inn.
Ulike priskategorier
Trond Evald Hansen i Sportsbransjen trekker frem hvordan alpinanlegg stadig utvider løypenettet, og at en økende mengde skisteder også tilbyr et omfattende hyttetilbud, som viktige grunner til oppgangen i markedet. Og der langrennssalget gjerne krever snø ved inngangsdøren nede i byen før det skyter fart, ser dette annerledes ut for alpinskimarkedet.
– Selv om toppturmarkedet vokser hundre prosent, så er likevel markedet lite sammenlignet med markedet for bakkeski. Men det som gjør økningen i salg av toppturski til gull for markedet, er at det er kostbart utstyr og inntjeningen for bransjen blir veldig god, sier Hansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.