– Det har vært en fantastisk start med godt med både kulde og snø nesten over hele fjøla fra de minste til de største anleggene, sier Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening.

Best i vest

Tallene hun har innhentet fra medlemmene, viser at heiskortsalget samlet har økt med nesten 30 prosent. Størst er økningen i regionen som strekker seg fra Agder til Møre og Romsdal med pluss 57 prosent. Her var snøforholdene særlig utfordrende i forsesongen 2016.

Generalsekretær Camilla Sylling Clausen i Alpinanleggenes Landsforening.
Generalsekretær Camilla Sylling Clausen i Alpinanleggenes Landsforening. (Foto: Gunnar Lier)

Tallene omfatter ikke alpinanleggene i Trysil og Hemsedal. Disse eies av børsnoterte Skistar.

– Jeg var nettopp i Hemsedal, og det er helt supre forhold i bakkene. Og så er jeg sikker på at folk får en helt annen dragning mot alpinanleggene når det også ligger snø i lavlandet. Dere i mediene skriver jo helst om de 10–15 største alpinanleggene, men vi har 200 medlemmer og det at det er gode forhold i de små bynære anleggene der det legges ned en voldsom dugnadsinnsats, er utrolig viktig for rekrutteringen til bransjen, sier hun.

– Går det dermed mot nok en rekordsesong for alpinanleggene?

– Det er altfor tidlig å si om dette fortsetter. Værforholdene betyr jo mye, men det jeg vil si er at alt ligger til rette for at det blir en fin vinter. Jeg har i alle fall en veldig god følelse, sier hun.

I fjor omsatte alpinselskapene heiskort for rekordhøye 1141 millioner kroner. Det var 50 millioner kroner mer enn året før.

Muntert i bransjen

Direktør Bosse Halvardsson i det svenske børsnoterte alpinkonsernet Skistar, kan av hensyn til børsen ikke si så veldig mye om hvor mye deres omsetning har økt i forsesongen. Skistar eier Norges to største alpinanlegg i Hemsedal og Trysil.

– Men jeg kan si såpass at det er muntert i vår bransje nå etter et par førjulsmåneder med bra med snø, sier han.

Direktør Bosse Halvardsson i alpinkonsernet Skistar på Trysil.
Direktør Bosse Halvardsson i alpinkonsernet Skistar på Trysil. (Foto: Ola Matsson/Skistar)

Skistar meldte før jul en økning i antall bestillinger foran vinteren på et par prosent.

– Særlig opplever vi en økning til de norske anleggene fra utenlandsmarkedene godt hjulpet av svak norsk krone. Det er tungt for både norske og svenske familier å reise på ferie til et euroland nå som det på grunn av valutaen er 20 prosent dyrere enn før, sier han.

– Bransjen økte heiskortsalget med 29 prosent i forsesongen. Hvordan gikk det med dere?

– Det er lettere å få store prosenter når man har små tall. Vi har naturligvis ikke like stor økning, men vi merket de gode kalendereffektene med flere fridager i julen. Så blir det selvfølgelig spennende å se om den positive utviklingen fortsetter utover i sesongen, sier Halvardsson.(Vilkår)

Disse kan bli Venstres nye statsråder
Denne uken er det meldt snø i Oslo, og tre -fire nye statsråder, sier politisk redaktør i DN Kjetil B. Alstadheim.
03:06
Publisert: