Mye takket være Wyllerløypa blir Liv Jagge bedre på ski for hvert år som går.
Mye takket være Wyllerløypa blir Liv Jagge bedre på ski for hvert år som går. (Foto: Thomas T. Kleiven)

Liv Jagge hadde en ivrig mor. Så ivrig at hun tok med seg alpinski til Kikut og lot trær med kreppapir være porter i hennes egen storslalåmløype. Da datteren senere begynte å kjøre alpint i Wyller-løypa var det hverken heis eller tråkkemaskiner her. Bare en trase ryddet for skog.

- Wyllerløypa var så lang og fin og utfordrende, men det var begrenset hvor mange ganger vi orket å gå opp, sier Liv Jagge som sammen med skivennene beintråkket hele løypa arm i arm før de kjørte ski der.

Storbyanlegg

Siden den gang har det skjedd mye i Wyllerløypa. Senest i 2012 da en helt ny ekspressheis moderniserte anlegget. Plutselig trengte ikke Oslos borgere reise ut av byen for å få kjørt ordentlig på ski.

– Oslo Vinterpark har blitt en lekestue. Nå kan opplevelsen måle seg med Hemsedal og Kvitfjell. Du har riktignok ikke fjellopplevelsen, men til å ligge 10 minutter fra en storby må jeg si at dette er fantastisk, sier Jagge og kårer februar til anleggets beste måned. Da er det lyst og hyggelig uten å være for varmt og bløtt.

Krevende

Moren til OL-vinner Finn Christian Jagge prøver å bruke heisene i Sørkedalen fire ganger i uken. Vanligvis leker hun seg i to timer av gangen med Wyllerløypas 300 høydemeter, før knærne sier stopp.

– Jeg prøver å bruke hodet, men av og til sniker konkurranseinstinktet seg på. Da har jeg ikke 100 % kontroll og det er ikke så lurt. Når jeg henger meg på de raskeste tenker jeg at dette er dumt, men det er jo så gøy, sier Jagge som trekker frem bølgende terreng og jevn helning fra topp til bunn når hun forklarer hvorfor Wyllerløypa er favoritten.

– Hvis du ikke er god på ski oppleves bakken som bratt og er det is i løypa er den ganske utfordrende. Du bør ikke komme her som nybegynner, sier Jagge som om nødvendig tar på seg rollen som ”piste-politi”.

– Du er ikke god nok til å kjøre så fort. Du er farlig. Du må ha kontroll, kan hun rope til noen av dem som ukontrollert kjører rett ned uten å svinge. Selv håper hun å unngå påkjørsler i mange år til. En bekjent av henne holdt det gående i Wyllerløypa til han var 91 år gammel.

– På Geilo har de gratis heiskort for de over 70 år, men her er grensa 80 år, så vi får holde ut.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.