En tidlig start på sesongen er viktig for omsetningen for de mange mindre lokale anleggene i landet. På Varingskollen, 35 minutter utenfor Oslo, med gikk anlegget med underskudd i mange år. I fjor ble skianlegget, som da var eid av Oslo Vinterpark, kjøpt opp av det lokale idrettslaget Hakadal IL for 4,5 millioner kroner. I løpet av en vinter ble driften snudd og omsetningen økt fra 6,3 millioner kroner til 9,5 millioner kroner.

– I sesongen 2015–16 hadde anlegget 35.000 skidager. I fjor, som var vår første sesong som eier, hadde vi 66.000 skidager, sier styreleder Truls Klokkerud i Varingskollen Alpinanlegg as, som er hundre prosent av eid av Hakadal IL.

Klokkerund mener at de klarte å nå ut til dagskortkunder, familier og at oppkjøpet revitaliserte entusiasmen lokalt.

Norges råeste alpinanlegg

Her er guiden til landets flotteste heisbaserte skiopplevelser.

Se de 25 beste alpinanleggene

I tillegg åpnet anlegget allerede 12. november og en tidlig åpning er nøkkelen til et godt år. Nå har de et budsjett på mellom to og tre millioner kroner til snøproduksjon og 1,3 millioner i strømutgifter for å sikre en lang sesong.

– Hvis vi ser fremover mener vi Varingskollen er et av anleggene med bærekraftig drift. Det er ikke sikkert alle små anlegg overlever. Det blir jo enda tøffere med klimaet fremover.

Han påpeker at de er en bedrift, selv om idrettslaget står som eier. De har rundt 50 personer på lønningslisten gjennom sesongen, noe de er helt avhengig av for å kunne drifte anlegget.

1140 millioner kroner

Sist vinter ble det solgt heiskort for totalt 1140 millioner kroner i norske alpinanlegg. Det var en økning på 4,5 prosent og ga totalt 6,7 millioner betalte skidager gjennom sesongen.

– Besøkstallene er gjerne ikke så store de første helgene og mindre enn det som er vanlig utover vinteren. Men tidlig åpning setter skikjøring høyere opp i tankesettet til folk og utløser sesongkortsalg når folk vet at de får en lang vinter. Det er naturligvis viktig for mange anlegg å få med seg sesongkortsalget før jul, sier Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening.

Hun mener at det likevel er et potensial til langt flere kunder i norske alpinanlegg

– Selv om mange kommer seg ut har bare 30 prosent av den norske befolkningen over 18 år vært i et alpinanlegg de siste fem årene, sier Sylling Clausen.

Åpning alpinsenter. Fredric Ericsson fyker ned bakke 15 i Trysil tirsdag denne uken. Over 2000 besøkende var innom bakkene sist helg.
Åpning alpinsenter. Fredric Ericsson fyker ned bakke 15 i Trysil tirsdag denne uken. Over 2000 besøkende var innom bakkene sist helg. (Foto: Foto: Ola Matsson)

Store investeringer

De er ikke bare småanleggene som har glede av en tidlig start. Noen av de større skianleggene i Norge har samlet sett investert flere hundre millioner kroner i snøproduksjon og utvikling før sesongen. Sist vinter var en slik satsing helt avgjørende for at, for eksempel, Norefjell ikke gikk på en smell da natursnøen sviktet.

Nå er Norefjell et av flere anlegg som satser på åpning til helgen. Det gjør også Røldal, Narvik, Hemsedal, Oppdal og flere andre.

Dessuten åpnet flere anlegg heisen sist helg, blant annet Norges største alpinanlegg i Trysil.

Daglig leder Richard Palmgren er godt i gang med snøproduksjonen i Varingskollen og tar seg tid til å leke litt med hunden Freddy. Han satser på å åpne den første bakken til helgen.
Daglig leder Richard Palmgren er godt i gang med snøproduksjonen i Varingskollen og tar seg tid til å leke litt med hunden Freddy. Han satser på å åpne den første bakken til helgen. (Foto: Gunnar Lier)
Snøproduksjon og sesongåpning. Kvitfjell er at av anleggene som er godt i gang med sesongen. Bildet fra toppen av anlegget tirsdag morgen.
Snøproduksjon og sesongåpning. Kvitfjell er at av anleggene som er godt i gang med sesongen. Bildet fra toppen av anlegget tirsdag morgen. (Foto: Foto: Vibeke Fürst Holtmann)
Alpinanleggene åpner. Strandafjellet har fått rundt halvannen meter snø i fjellet og opplever rekordtidlig godt skiføre i hele anlegget. Her fra før åpningen i år.
Alpinanleggene åpner. Strandafjellet har fått rundt halvannen meter snø i fjellet og opplever rekordtidlig godt skiføre i hele anlegget. Her fra før åpningen i år. (Foto: Foto: Strandafjellet/Martin André Kristoffersen)

– Vi hadde godt over 2000 gjester i løpet av helgen. De ivrigste er hytteeiere, skientusiaster og treningsgrupper. De første helgene påvirker ikke vår totale omsetning veldig mye. Det er de store ferieperiodene vi tjener penger på. Men man får åpnet bevisstheten til folk, sier markedssjef i Skistar Turid Backe-Viken.

Halvannen meter snø

I Sunnmørsalpene snakket de allerede i forrige uke om den beste sesongstarten på toppturvinteren på ti år. Nå melder fnugg.no at både Strandafjellet og Stryn Skisenter har rundt halvannen meter snø i terrenget.

– Det er helt ekstremt. Det er cirka en meter snø nede i bunnen, og jeg tror det nesten er mer enn halvannen meter oppå fjellet. Vanligvis har vi en kunstsnørenne og en treningstrasé oppe i november, sier Stian Græsdal daglig leder i Strandafjellet Skisenter.

Han tror anlegget må tilbake til 80-tallet for å finne en lignende sesongstart.

– Forrige sesong var det elendig på forvinteren. Når det er dårlig før jul, dabber interessen av og sesongkortsalget faller. Nå har sesongkortsalget eksplodert, sier Græsdal.(Vilkår)

Årets DN bil - storsuv
Selvsagt ble det en ladbar hybrid fra Mercedes som stakk av med seieren i klassen for store suver.
00:52 Min
Publisert: