Bare dager før alpin-VM startet i St. Moritz ble det klart at skihallen på Lørenskog blir en realitet. Stein Erik Hagens Canica og Baumann Invest garanterte i forrige uke for til sammen halvparten av de tre milliardene eiendomsprosjektet til Selvaag-gruppen i Lørenskog koster.

Én sjettedel går til å bygge Norges første innendørs skihall på 50.000 kvadratmeter. Ambisjonen er at den skal bli den mest avanserte skihallen i verden, med permafrost i bakken, når den åpner om to år. Byggestart er til sommeren.

– Vi har et mål om at skihallen kan brukes som konkurransearena for alpint, langrenn og freestyle. Vi har vært i dialog med FIS om både å arrangere 30 kilometer og parallellrenn for alpint, sier Olav Selvaag i Selvaag-gruppen og betegner verdenscupåpning i åpningsåret 2019 som en drøm.

Det Internasjonale Skiforbundet (FIS) har detaljerte rennplaner for noen sesonger fremover, så det er ennå en lang vei å gå før verdenscup innendørs på Lørenskog er en realitet. 

Sölden i Østerrike har i en årrekke stått for sesongåpningen i alpint måneden før resten av sesongen starter. Frem til og med høsten 2007 hadde langrenn også gjennom flere år en førpremiere på sesongen i oktober med et sprintrenn med showfaktor i tyske Düsseldorf.

Henrik Kristoffersen (lengst bort) var kritisk til parallellslalåm etter byrennet i Stockholm, men fikk beskjed om at det er kommet for å bli av FIS-renndirektør Atle Skårdal. Her i heat mot Kjetil Jansrud.
Henrik Kristoffersen (lengst bort) var kritisk til parallellslalåm etter byrennet i Stockholm, men fikk beskjed om at det er kommet for å bli av FIS-renndirektør Atle Skårdal. Her i heat mot Kjetil Jansrud. (Foto: Pontus Lundahl/TT/NTB Scanpix)

Seriøs dialog

Selvaag og de ansvarlige for skihallprosjektet sier de er blitt møtt med entusiasme fra renndirektørene Atle Skårdal og Markus Waldner, som er ansvarlige for alpinverdenscupen i FIS. De forteller at de har støtte i Skiforbundet for planene om innendørs renn i den helårsåpne hallen.

– Her ligger forholdene til rette for innovative rennkonsepter som vi vet FIS er opptatt av, gjennom å gjøre alpinsporten mer tv-vennlig, sier Bård Windingstad, daglig leder i Skihallen.

Atle Skårdal, som er sjef for kvinnenes konkurranser under det pågående verdensmesterskapet i St. Moritz, bekrefter dialogen.

– Verdenscup-nåløyet er meget trangt, men vi er alltid åpne for innovative planer, og vi har allerede vært i kontakt med sentrale personer for prosjektet og avskriver naturligvis ingenting, skriver Skårdal i en sms til DN.

Han legger til at han håper det ambisiøse prosjektet blir en suksess. Den tidligere Kitzbühel-vinneren ga slalåmstjernen Henrik Kristoffersen klart svar da den norske kjøreren sist uke var kritisk til konseptet med by-renn i Stockholm. Skårdal var derimot tydelig på at det trolig bare vil bli flere slike by-renn i fremtiden. For FIS ønsker å ta skiidretten til folkerike områder.

Slik ser Selvaags for seg at vinterparken på Lørenskog skal bli når den åpner i 2019.
Slik ser Selvaags for seg at vinterparken på Lørenskog skal bli når den åpner i 2019. (Foto: Skihallen)

Aktuelt før vinteren

Leder for langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, mener først og fremst gode utendørs kunstsnøanlegg er viktigst for langrennssporten, men avskriver ikke muligheten for renn innendørs på tidspunkter av året det uansett ikke er aktuelt med snø ute.

– Jeg syns vi skal være ute når det er snø, men jeg skal ikke avskrive dette i fremtiden. Det er mulig å se for seg at noe slikt kan være aktuelt i månedene september eller oktober, sier den tidligere storløperen.

Stein Erik Hagens Canica er med på investeringen.
Stein Erik Hagens Canica er med på investeringen. (Foto: Øyvind Elvsborg)

I Ulvangs tid som sjef for langrenn i FIS har idretten vært gjennom store endringer, blant annet kortere lengder på rundløyper – som samsvarer med løypelengden i hallen. 

Hermod Bjørkestøl har stått bak løypene de siste fire olympiske lekene og har designet langrennsdelen av skihallen. Han sier det er mulig å arrangere renn på høyeste nivå dersom man kombinerer løypene med en del av alpinbakken i hallen. Spesielt gjelder det klassisk stil, som krever mindre løypebredde.

Vegard Ulvang i FIS mener langrenn er best på snø utendørs.
Vegard Ulvang i FIS mener langrenn er best på snø utendørs. (Foto: Thomas Kleiven)

– Når vi har designet løypene, har vi vært opptatt av at kundegruppen først og fremst skal være vanlige folk og vi har ikke lagt opp til veldig bratte bakker. Men vil man arrangere renn her, får vi det til, sier Bjørkestøl som sier det er tatt høyde for start- og målområde.

Mener inne er tryggere

Selv om skihallen først og fremst skal være en hall for folk flest, ønsker ledelsen å arrangere nye konsepter innen skisport.

– Det har kanskje blitt dratt langt i fartsdisiplinene internasjonalt nå. I hallen kan man lage et tv-vennlig konsept uten at det går på bekostning av løpernes risiko. Et innendørskonsept kan garantere for været og trygge rammer, sier Windingstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.