Tildelingen er en del av Enovas program for å støtte ny energi- og klimateknologi i industrien.

– Når vi går inn i dette prosjektet er, det fordi vi etter grundige vurderinger har sett at dette er en teknologi som har et veldig stort potensial. Analyser viser at det vil være et stort behov for aluminium i årene fremover, blant annet i transportsektoren. Da er det selvfølgelig viktig at produksjonen skjer med så lav energibruk og lave klimagassutslipp som mulig, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad, i en pressemelding.

-Denne teknologien kan representere et kvantesprang for verdens aluminiumsproduksjon, sier han.

Vil redusere CO2-utslipp

I fjor sommer sendte Norsk Hydro søknaden til det statlige foretaket og ba om 1,8 milliarder kroner for et fullskala pilotprosjekt på Karmøy. Målet er å utvikle ny teknologi for energieffektiv aluminiumsproduksjon.

I pressemeldingen fra Enova fredag kommer det frem at Enova vil støtte Hydros teknologipilot på Karmøy med 1,55 milliarder kroner.

Det er såkalt celleteknologi, utviklet ved Hydros teknologisenter i Årdal, som skal testes ut ved pilotannlegget.

– Ved å gi kraftkrevende industri mulighet til å etablere ny, energieffektiv produksjon i Norge bidrar vi i dette tilfellet til at aluminium kan produseres på ren vannkraft, istedenfor med kull og gass som gir store CO2-utslipp. Dette gir med andre ord gode vilkår både for klimaet og norsk industri, sier Nakstad i pressemeldingen.

Trenger ESA-godkjenning

Det er fortsatt hindringer på veien frem mot endelig investeringsbeslutning.

Når Enova går inn for å gi et beløp større enn 7,5 millioner euro (56 millioner kroner), kreves det godkjenning av Eftas overvåkningsorgan Esa.

Hydro vil etter det DN kjenner til også trenge en forskikring fra Statnett om at strømnettet i regionen kan tåle industribygging på Karmøy.

– Hydro, som vil ta den største delen av investeringen, har i likhet med oss veldig stor tro på dette prosjektet,  og vi har et godt håp om at det blir realisert, sier Nakstad i Enova.

Det kan være grunn til å tro at Enova-støtten blir godt mottatt på Karmøy i dag: På Rogalands-øyen har 600 av omtrent 1300 medarbeidere i perioden 2008–2011. Hydro la ned annlegget på Søderberg i 2009, og det er på denne tomten, som i dag er en tom grusplass, at pilotannlegget skal bygges.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.