Sammen med Nikon dominerer Canon markedet for speilrefleks, eller systemkameraer som vi liker å kalle det.Canons rimelige EOS-modeller har siden EOS 300D i 2003, vært populære valg i den mer budsjettvennlige enden av prisstigen. Nye EOS 600D er siste skudd på stammen, og ser ved første øyekast ut som forgjengeren 550D – som fremdeles er i salg. Teknisk sett er 600D samme kameraet som 550D med samme 18 megapiksler bildebrikke og HD-video, som vi testet med meget godt resultat våren 2010.

Små og store forbedringer
Canon har gjort noen endringer til det bedre. Den mest synlige er en vri- og vippbar høyoppløst skjerm, hentet fra det mer påkostede EOS 60D. Zoomobjektivet på 18-55 mm (28,8-88 mm tils. 35 mm filmformat) er oppgradert med ny og mer kompakt design. Den optiske konstruksjonen er imidlertid ikke endret.

Bildekvalitet
I praksis er det ingen merkbar forskjell i bildekvaliteten sammenlignet med 550D. Eiere av 550D trenger ikke føle at de må oppgradere til 600D. Heller ikke den nye utgaven av zoomobjektivet som følger med, bidrar til noen vesentlig forbedring. Det eneste jeg kunne se av testbildene, var muligens forbedret antirefleksbelegg (coating), som dempet kromatisk fargebrytning godt på testobjektivet.

 

Konklusjon
Canon EOS 600D er et meget anvendelig kamera for folk flest. I hvert fall for de som ønsker høy bilde- og videokvalitet i et kamera man ikke trenger å være rakettforsker (eller proffotograf) for å kunne bruke. Selv om det ikke er merkbare fremskritt i bildekvalitet fra forrige generasjon - EOS 550D – er funksjonsnivået hentet fra øverste hylle. 600D er et av de mest avanserte amatørkameraene vi har testet. Men det betyr ikke at det er vanskelig å bruke. Med markedspriser ned mot 6.000 kroner – med zoomobjektiv – er EOS 600D et av de beste kjøpene blant speilreflekser under 10.000 kroner.

Les full test av Canon EOS 600D på Lyd & Bilde.

Les flere tester i vår testseksjon.