Den økonomiske utviklingen i USA er et av navene i verdensøkonomien. Svikter den økonomiske veksten her, får land over hele verden merke det. Derfor har hele verden vekslet mellom svak optimisme og usikkerhet de siste månedene. Makroøkonomiske data fra verdens største økonomi har tikket inn i mer positiv favør, men innimellom kommer det også data som gjør bildet vanskeligere å tolke.

I boligmarkedet er det for eksempel fremdeles trått, mens arbeidsmarkedet har begynt å vise tegn til endring i positiv retning. Høye oljepriser kan legge en demper på forbruket, men samtidig viser forbrukertillitsundersøkelser at folk mener at de har det bedre nå.

Sentralbanksjef Ben Bernanke viste hvor usikker utviklingen er da han mandag denne uken signaliserte at det kan bli nødvendig med enda en runde kvantitative lettelser for å få fart i den amerikanske økonomien.

- Vi kan ikke være sikre på at den bedringen vi ser i arbeidsmarkedet nå vil holde seg, sa Bernanke.

Løfter vekstestimatene
OECD mener imidlertid at det er på tide å forvente mer av den økonomiske veksten i USA. Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling oppjusterte torsdag anslaget for den økonomiske veksten (BNP) i andre kvartal i år til 2,8 prosent fra 1,9.

Anslagene for BNP i i første kvartal 2012 er opprevidert fra 1,7 prosent til 2,9 prosent.

OECD begrunner oppjusteringen av estimatene med at aksjemarkedene har steget betraktelig i år, forbrukertilliten er sterkere og at sysselsettingen vokser.

Optimismen svant hen
På hjemmebane er ikke tonen fullt så optimistisk. I dag ble de offisielle BNP-tallene for fjerde kvartal sluppet. De viste at økonomien vokste med tre prosent på årsbasis.

Dette året har ikke begynt like bra som det forrige sluttet. Økonomer venter at veksten i første kvartal vil vise seg å kun være på 2,1 prosent, ifølge en undersøkelse CNN Money har gjennomført.

- Dataene tegner et klart bilde av en økonomi som bygget momentum iløpet av fjoråret, og endte godt. Optimismen har imidlertid svunnet hen den siste tiden, fordi de økonomiske dataene har vært blandet, sier Jim Baird, sjefstrateg for investeringer i Plante Moran Financial Advisors, til CNN Money.

Tror på relativt flat vekst
Økonomene venter at veksten ikke vil øke noe særlig fra dette nivået i første kvartal, og ende på 2,5 prosent i 2012.

Ikke skal det bli så mye bedre til neste år heller, da venter økonomene at veksten blir på 2,9 prosent på årsbasis.

Les også:

Venter på vendepunktet i verdens største økonomi
Bekrefter farten i amerikansk økonomi
- Investorene venter på den neste store driveren

Fortsatt sterk jobbvekst i USA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.