Uten en slik enighet vil USA ikke bare merke kortsiktige konsekvenser, men også langvarige, fremholder banksjefene. De var onsdag invitert til Det hvite hus for å diskutere situasjonen med president Barack Obama og visepresident Joe Biden.

Banktoppene var spesielt opptatt av å understreke hvilke følger det vil få hvis politikerne i Kongressen ikke blir enige om å heve USAs gjeldstak innen fristen går ut 17. oktober.

- Vi er alle enige om at konsekvensene vil bli svært skadelige, sa Lloyd Blankfein, toppsjefen i Goldman Sachs, etter møtet.

Toppsjefene i Citigroup, JPMorgan Chase & Co, AIG, Morgan Stanley og Bank of America var blant møtedeltakerne. De representerer ulike politiske syn, men alle er enige om at gjeldstaket må heves, ifølge Blankfein.

Lammet stat

Denne uken har den amerikanske staten har for første gang på 17 år vært nødt til å stenge flere offentlige virksomheter og permittere tusenvis av ansatte som følge av at politikerne i Kongressen ikke har greid å enes om et budsjett for inneværende budsjettår, som startet 1. oktober.

Krisen har rammet museer og nasjonalparker, etterretningstjenesten og skattevesenet, NASA og sivilt ansatte i forsvaret. Onsdag ble det blant annet kjent at kreftpasienter som skulle behandles ved det nasjonale helseinstituttets forskningsklinikk, kan risikere å få utsatt behandlingen.

Obama kalte onsdag inn ledende kongresspolitikere fra begge politiske leire til møte i Det hvite hus. Ifølge talsmenn var Obama ventet å presse på for å få republikanske kongressrepresentanter til å stemme for et «rent» budsjett, som ikke involverer kutt i bevilgningene til Obamas omstridte helsereform.

På gli?

Republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehner, har så langt sagt nei til dette, men onsdag kom det meldinger om at flere av hans partifeller var villig til å støtte Obama. Ifølge Washington Post har 16 av republikanerne i Representantenes hus allerede signalisert at de vil stemme for et «rent» budsjett, mens fem er på gli. Dermed er det ikke langt igjen til flertall for en slik løsning.

Boehner er blant dem som var innkalt til møtet sent onsdag kveld norsk tid, i likhet med Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, Demokratenes leder i Senatet, Harry Reid, samt hans republikanske motpart, Mitch McConnell.

Republikanere har denne uken forsøkt å presse demokratene og Obama-administrasjonen til å skrinlegge helsereformen i forbindelse med et budsjettforlik. Men demokratene nekter å gi etter.

Den parlamentariske lammelsen skyldes at republikanerne har flertall i Kongressens ene kammer, Representantenes hus, mens Demokratene har flertall i Senatet. Lover og budsjettbevilgninger må godkjennes i begge kamre før de vedtas av presidenten.

Frykter gjeldskrise

Om to uker lurer nok en krise, og den anses som langt mer alvorlig enn budsjettkrisen. Da utløper fristen for å heve landets gjeldstak. Hvis det ikke heves, vil USA ikke kunne betjene sin utenlandsgjeld, noe som trolig vil sende sjokkbølger gjennom finansmarkedene verden over.

Spørsmålet er om republikanerne også da vil sette hardt mot hardt i et forsøk på å tvinge Obama til å skrinlegge helsereformen, slik enkelte republikanere har antydet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.