- Nedsalget har ligget som et overheng i aksjen, og folk har ventet på dette lenge, sier analysesjef Arne Egil Rønning i Fondsfinans til DN.no

Mandag kveld ble det kjent at det brasilianske gruveselskapet Vale ønsket å selge store deler av sine aksjer i Norsk Hydro, og tirsdag kommer beskjeden:

Vale melder at de har plassert 407,1 millioner Norske Hydro-aksjer til kurs 25 kroner.

- Jeg tror det er positivt at de nå er ferdig med det, sier analysesjefen.

Rønning peker på at det har vært appetitt i markedet for Hydro-aksjen.

- Vi ser at aksjen faller litt nå, men bortsett fra det, tror jeg nedsalget vil ha liten effekt, sier Rønning.

Oppgraderer Hydro
Analysesjefen i Fondsfinans får støtte av meglerhuset Arctic Securities

Arctic oppgraderer Norsk Hydro til kjøp etter at Vale har solgt 407,1 millioner aksjer i Hydro, og har et kursmål på 28 kroner pr aksje, skriver TDN Finans.

LES OGSÅ: Prisen på Hydro-aksjene klar

Det fremgår av en analyserapport tirsdag.

«Et av de største usikkerhetsmomentene er borte», heter det i rapporten.

Ifølge meglerhuset har Vale sine Hydro-aksjer gitt et overheng på aksjen over en lengre periode, og Arctic tror nå at et av argumentene for ikke å eie aksjen nå er borte.

«Selv om aluminiumsmarkedet forblir utfordrende har Norsk Hydro en sterk balanse, og selskapet er godt på vei mot å levere på sitt kostnadsprogram», heter det.

LES OGSÅ: Nest største aksjonær selger i Hydro

Arctic ser nå en bedre «risk/reward» på 25 kroner pr aksje, og har derfor oppgradert til kjøp.

En analytiker som TDN Finans har snakket med tirsdag, som ønsker å være anonym, sier at det ikke var overraskende at Vale nå selger sin eierandel, ettersom at dette har vært kjent lenge.

Har gruvedriftskompetansen
Hydro inngikk en såkalt «lock up»-periode med Vale i 2011, en klausul som betød at Vale ikke kunne selge seg ut av Hydro før om to år.

Dette skyldes at Hydro ønsket å holde på gruvedriftskompetansen til Vale.

Rønning i Fondsfinans mener Hydro lenge har hatt tilstrekkelig kompetanse for å drive på egenhånd.

- De har drevet i lang tid, og de har gjort forbedringer. Hydro bør ha nok kompetanse til å drifte gruvene. Jeg ser ikke noe issue her, sier Rønning.

Folketrygdfondet laster opp
Tirsdag formiddag ble det kjent at Folketrygdfondet laster opp i Hydro.

Folketrygdfondet kjøpte 28 millioner aksjer i Norsk Hydro.

Etter dette kjøpet eier Folketrygdfondet 108.909.413 millioner aksjer, noe som tilsvarer 5,26 prosent.

Nest største aksjonær
Vale har vært den nest største aksjonæren i Hydro.

Vale har hatt en andel på 21,64 prosent, og vil bli redusert til to prosent ved salget av 407,1 millioner aksjer. Etter transaksjonen, forutsatt at overtegningsopsjonen ikke blir utøvd, kontrollerer Vale to prosent av aksjekapitalen i Hydro.

«Vales salg av aksjer i Hydro er i tråd med selskapet strategi om å redusere eksponering mot ikke kjerne-virksomheter, samt å maksimalisere aksjonærverdier og kapitaldisiplin, skriver selskapet, gjengitt av TDN Finans.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.