Meredith Whitney regnes som en av de mest innflytelsesrike aksjeanalytikerne i USA. En av årsakene til det er at hun for to år siden forutså at Citigroup kom til å kutte utbyttet to måneder før det skjedde. Når Whitney i dag kutter sin anbefaling på Goldman Sachs til nøytral fra kjøp, som hun i sommer hadde stor tro på, hører markedet etter.

Les også: Lyserødt på Wall Street

Ingen kjøpsanbefalinger
Med nedgraderingen av Goldman Sach har ikke Whitney, som leder sitt eget analyseselskap, kjøpsanbefaling på noen finansaksjer. Hun oppgraderte aksjen til kjøp 13. juli og aksjen har steget 31 prosent siden da, skriver Bloomberg News.

Aksjen faller nesten to prosent på tirsdag og Whitneys nedgradering blir av de fleste aktørene oppfattet som årsaken til fallet.

Til tross for nedgradering sier Whitney at hun fortsatt har tro på aksjen.

- Mens vi er fundamentalt konstruktive i forhold til Goldman Sachs på lang sikt, velger vi å bruke en "hvorfor være grådige"-logikk og låse inn fortjenesten på dette nivået, skriver bankanalytikeren i sin oppgradering i dag.

Banken Goldman Sachs leverer sine resultater for tredje kvartal på torsdag og analytikerne venter i snitt et resultat per aksje på 4,18 dollar. I andre kvartal leverte banken et rekordoverskudd.

Les også: Goldman Sachs banker alle

- Ikke undervurdert
- Vårt poeng er at markedet ikke lenger undervurderer Goldmans verdi eller inntjeningspotensial, sier hun.

Etter å ha truffet fantastisk med sin spådom om Citigroup for to år siden, ble Whitney en svært sitert analytiker i amerikanske finansmedier. Hun ble kåret til den nest beste aksjeplukkeren av Forbes Magazine i 2007.

Slo Bernanke
I midten av august i fjor var hun på omslaget av Fortune Magazine. Selv om dette var før Lehman Brothers kollapset og finanskrisen ble et ubestridt faktum, sa hun følgende i intervjuet:

- Det føles som jeg er i episenteret av den største finansielle krisen i historien.

Senere ble hun utropt til "Power Player of the Year" av økonomi-fjernsynskanalen CNBC for 2008 - foran sentralbanksjef Ben Bernanke og finansminister Hank Paulson.

Inntil februar i år var hun ansatt i Oppenheimer & Co, men forlot selskapet for å starte opp rådgivningsselskapet Meredith Whitney Advisory Group som hun nå leder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.