I to måneder har Anundsen vært skyteskive for regjeringens asylpolitikk, men selv har statsråden vært taus mens stormen har rast. I samarbeidspartiene Venstre og KrF har det vært antydet at regjeringens asylpolitikk har brutt med samarbeidsavtalen etter valget i 2013.

Dagen etter høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité tar han bladet fra munnen.

- Anklagene har vært mange, også fordi jeg ikke har vært så synlig i saken som mediene ønsker. Årsaken er at jeg må gi min forklaring til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité før jeg gir den til journalistene. Igår fikk jeg redegjort for fakta i saken, skriver Anundsen i en kronikk i lørdagens VG.

- Bare tull

Justisministeren skriver at han er glad for at høringen bekreftet de faktiske forhold, og at han nå ser frem til komiteens sluttbehandling av saken.

- Asyl og innvandring er et vanskelig felt, og som politisk ansvarlig må jeg tåle kritikk. Men når noen angriper min etterrettelighet, forventer jeg etterrettelighet tilbake, skriver han.

Anundsen skriver blant annet at Bergens Tidende de siste ukene har vært premissleverandør for journalister og kommentatorer i rikspressen. Han retter også tungt skyts mot Dagsavisens oppsummering av problemstillingene.

- Problemet er at mange av premissene er feil, skriver Frp-statsråden i kronikken.

Påstanden om at Politiets utlendingsenhet hadde varslet departementet om saker som de mente var i strid med avtalen mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre, karakteriserer han som tull:

- Denne «avsløringen» var bare tull. PU sender varsel til departementet i saker som kan skape medieomtale, skriver Anundsen.

Barn generelt

Ifølge Anundsen er det ikke riktig at han og statsminister Erna Solberg (H) i Stortinget fortalte at praksisen for asylbarn var myket opp og at lengeværende mindreårige ikke ble prioritert for utsendelse.

- Dette er feil. Det vi sa var at det ikke er gitt politisk signal om å prioritere lengeværende mindreårige, skriver Anundsen.

- Vi fjernet nemlig den rødgrønne regjeringens prioritering av lengeværende fra vårt tildelingsbrev til politiet, og ga beskjed om at saker som omfatter barn generelt skal prioriteres. Først og fremst for å hindre at flere blir lengeværende. Det ble ikke gitt beskjed om å skjerme lengeværende mindreårige fra retur, skriver Anundsen.

Han sier imidlertid at det er delvis riktig at beskjeden om å prioritere barn generelt, og ikke lengeværende spesielt, ikke nådde politiet.

- Ingen dramatikk

Påstanden om at regjeringen prioriterte å sende ut barn foran kriminelle mener han er «den mest fantastiske». Han understreker at departementet i tildelingsbrevet hadde gjort det klart at saker med barn involvert skulle prioriteres, noe det ifølge Anundsen er bred politisk enighet om. Det viktige her var å redusere belastningen på barna.

Han sier det heller ikke er riktig at afghanske myndigheter i et brev advarte Norge mot å sende mindreårige til Afghanistan med tvang, og at det på grunn av mange returer av familier var fare for at de ville si opp hele returavtalen. Ifølge Anundsen ble brevet sendt 7. november, men allerede 9. desember tok de kontakt og fortalte at de hadde utkvittert saken.

- Ingen dramatikk, - dette er en del av den løpende kontakten norske myndigheter har med alle land vi returnerer til, påpeker statsråden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.