Det nye EU-registeret vil inneholde navn, passinformasjon, reiserute, setenummer og kredittkortinformasjon. Det inkluderer også opplysninger om hvordan billetten ble betalt, kontaktinformasjon til den reisende, og informasjon om eventuell bagasje.

– Norge har ennå ikke tatt stilling til etablering av et PNR-system for Norge, men når våre nærmeste samarbeidspartnere både i EU og USA delvis har og delvis kommer til å innføre det, er det naturlig for Norge å vurdere dette raskt, skriver Anundsen i en epost til VG etter torsdagens EU-møte i Luxembourg.

Statsråden deltok på ministermøtet som endelig vedtok å opprette Passenger Name Record (PNR). Direktivet pålegger flyselskap å dele informasjon med myndighetene om alle passasjerer som reiser til eller fra flyplasser i EU.

Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet er sterkt i tvil om omfanget står i forhold til nytten av å samle personopplysningene.

– Den eneste grunnen til at man blir registrert her, er at man skal ut og reise med fly. Det er et større inngrep mot personvernet enn å gå etter de som myndighetene måtte ha et søkelys mot. De må dokumentere at det har en effekt og er et reelt verktøy i kampen mot terrorisme, og det er vanskelig å få øye på, mener Thon. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Storebror selger deg dnPlus (+)

 
Overvåkningsøkonomien dnPlus (+)

Har arbeidsgiver rett til å lese ansattes private meldinger? dnPlus  (+)
 

Forbrukerrådet stiller krav til app-utviklere

Livselskap logger kunders helsedata med aktivitetsmåler

Hold deg oppdatert på DN Investor