I følge tiltalen fra Økokrim skal Eltek-gründeren ha drevet med ulovligheter helt siden selskapet ble børsnotert i 1998.

Økokrim mener den mer enn fire år lange etterforskningen har avdekket at Angelil har snytt på skatten i årene 1998-2001 og 2004-2005.

Uriktige selvangivelser
Det skal ha startet med at Angelil i selvangivelsen for 1998 oppga å ha tapt nesten seks millioner kroner på salg av aksjer i selskapet Strata. Økokrim mener dette ikke er tilfellet, og at skattesviket var grovt blant annet fordi handlingen skal være utført på en måte som har gjort det svært vanskelig å oppdage.

Året etter skal Angelil ha unnlatt å oppgi at han tjente mer enn 12 millioner kroner ved salg at Eltek-aksjer som sto på en utenlandske VPS-kontoer.

I 2000 mener Økokrim at Angelil på fem forskjellige måter snøt på skatten. I tiltalen står det at han skulle ha skattet av salg av Eltek-aksjer som ga gevinst på minst 78,5 millioner kroner, også disse skal ha stått på utenlandske VPS-kontoer. I tillegg skal ha ha krevd uriktig skattefradrag for tap på Strata-aksjer, samt latt være å oppgi gevinst på salg av aksjer i samme selskap, totalt 13 millioner kroner.

Han har krevd uriktig skattefradrag for rentekostnader på 1,8 millioner kroner og latt være å oppgi fordel ved tildeling av opsjoner verdt nesten 1,4 millioner kroner, ifølge tiltalen.

Innsidehandel
Angelil skal også ha misbrukt innsideinformasjon og handlet aksjer når han har sittet på kurssensitiv informasjon markedet ikke hadde tilgang til. Første gang skal ha vært før markedet fikk vite at Eltek var i fusjonsforhandlinger med Power Conversion Products i 2000. Angelil skal ha kjøpt aksjer, og da fusjonen ble kjent spratt aksjen opp nesten 30 prosent.

I 2001 skal han både i forkant av et resultatvarsel og senere før fremleggelse av resultatene ha solgt aksjer aksjer. Begge hendelsene første til at kursen sank.

Også i 2003 skal Angelil ikke ha klart å motstå fristelsen til å handle på innsideinformasjon. Da skal han ha kjøpt Eltek-aksjer før markedet fikk vite at selskapet hadde kjøpt Voigt & Haeffner .

Lang og kronglete ferd mot tingretten
Etterforskningen mot Angelil startet for mer enn seks år siden, og Økokrim har tidligere betegnet saken som svært vanskelig å etterforske. Årsaken skal være at Angelils skjulte handler i Eltek-aksjer ikke skal ha vært registrert på han, men på familiemedlemmer med bosted i utlandet.

I januar 2006 ble det første gang kjent at Økokrim hadde siktet mannen som ble betegnet som Norges rikeste innvandrer for innsidehandel. Da hadde norsk politi raidet angelils slott i Skottland på jakt etter bevis. Da etterforskningen ble kjent sendte Angelil ut følgende melding via sin advokat:

- Jeg mener jeg ikke har gjort noe som rammes av norsk lovgivning. Jeg ser frem til en grundig etterforskning av forholdene rundt disse transaksjonene, og jeg vil gjøre mitt beste for å bistå Økokrim i deres etterforskning. Jeg er overbevist om at etterforskningen vil vise at det ikke er grunnlag for mistanker mot min person.

Risikerer 12 år
Slik gikk det altså ikke. I oktober 2009 tok Økokrim ved Thomas Skjelbred ut tiltale mot Angelil, en omfattende tiltale som strekker seg over syv sider. Ut fra strafferammen er det bruddene på innsidereglene og markedsmanipulasjon etter verdipapirhandelloven og de grove skattesvikene som regnes som det mest alvorlige.

Hver av disse kan straffes med fengsel i seks år.

Om Angelil skulle bli dømt for alle forholdene i tiltalen risikerer han 12 års straff ettersom han skal straffes for brudd på forskjellige lover. Likevel kan han etter norske rettsregler ikke få strengere straff enn dobbelt så mye som den høyeste strafferammen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.