Tilnavnet hans er «julenissen». Han var kjent for å dele ut penger og smågaver til de unge mennene i Brussel han arbeidet for å radikalisere og rekruttere.

42 år gamle, skjeggete Khalid Zerkani fra Marokko skal ha vært en av de mest effektive ververne til ekstremistisk islamisme i Brussel. Han knyttes til Abdelhamid Abaaoud og Chakib Akrouh fra Paris-angrepet i november. Også Najim Laachraoui fra Brussel-terroren tirsdag var en del av Zerkanis antatte nettverk.

Det samme var Reda Kriket, som ble pågrepet i Paris torsdag og mistenkes for å ha planlagt et nært forestående angrep.

Zerkanis skal ha vervet til voldelig ekstremisme i den belgiske hovedstaden over flere år, og også fått unge menn til å reise til Syria som fremmedkrigere for IS.

Svært aktive

Zerkani er ikke den eneste som har drevet aktiv rekruttering i Belgia.

I februar i fjor ble lederen for Sharia4Belgium, Fouad Belkacem, dømt til tolv års fengsel for å ha ledet en terrororganisasjon. Rettssaken avdekket et svært effektivt nettverk.

– Disse to nettverkene og disse to enkeltpersonene har spilt en vesentlig rolle i rekrutteringen, sier journalist og forfatter Øyvind Strømmen til NTB.

– Man har hatt lederskikkelser i det ekstrem-islamistiske miljøet som har vært dyktige. Det er gjerne noe som forsvinner når man ser på overordnede forklaringer på Belgias utfordringer, men man må også ned på individnivå, mener han.

Fremmedkrigere

I alt regner man med at rundt 500 har reist fra Belgia for å krige i Syria og Irak. Det er det største antallet fremmedkrigere i hele Europa om man ser det mot innbyggertallet.

Flere er trolig drept i kamp, men flere har også vendt hjem.

Zerkani har i stor grad operert i bydelen Molenbeek midt i Brussel. Han har angivelig funnet tilhengere på gater, kafeer og i stuer.

Felles for mange av dem som har fulgt ham, er at de har kriminell bakgrunn. Og flere ting i den tett befolkede bydelen har gjort jobben enklere for ham. Høy ungdomsledighet, høy kriminalitet, en sterk følelse av fremmedgjøring og marginalisering har beredt grunnen.

Tilhengerne hans er blitt beskrevet som den «nye jihadisten», med ett bein plantet i ekstremisme og det andre i kriminalitet og gjengvirksomhet.

Sinne

En lite effektiv belgisk føderalstat har nok også bidratt til at rekrutteringen har fått lov til å fortsette over tid i Brussel. Ansvar er blitt skjøvet mellom ulike instanser og nivåer mens integrering og inkludering ikke har fungert som det skulle.

Det er over flere år sådd betydelig sinne hos desillusjonerte unge.

Zerkani selv sitter nå i fengsel. Mannen som også er blitt kalt emiren, ble dømt til tolv års fengsel i fjor sommer for terrorvirksomhet. Han har anket.

– Zerkani fordervet en hel generasjon, sa aktor Bernard Michel ifølge AFP i rettssaken.

– Også i fengsel oppmuntret han andre innsatte til å bli en del av jihad. (©NTB)

Les også:

Slik lykkes du med løpingen  

Hjelp, vi reiser på første klasse!

- Istedet for å være sjalu, burde det norske folk slå seg på brystet

Fått med deg denne?

Se #eggbot løse påskelabyrint
Bjørn Einar Bjartnes tar påskepyntingen til et nytt nivå.
00:15
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.