En eksplosjon har rammet Brussel lufthavn Zaventem tirsdag morgen, og det meldes om nye angrep mot t-banestasjoner i byen.

Myndighetene uttrykte tidligere at de fryktet at pågripelsen av den antatte hovedmannen bak Paris-angrepene i november kunne utløse reaksjoner fra andre terrorceller i Europa.

- Vi er i høy beredskap, fordi vi vet at å stoppe én terrorcelle kan presse andre til å handle, sa Belgias innenriksminister Jan Jambon til en belgisk radiostasjon mandag, og referert til at den hovedmistenkte bak terrorangrepet mot Paris november i fjor, Salah Abdeslam lenge var på frifot før han ble arrestert i en politiaksjon i Belgia forrige uke. Bevisfunn fra belgisk politi indikerer at terrorangrepene delvis ble planlagt i Belgia.

- Fortsatt aktivt

Belgiske myndigheter hevet terrorberedskapen etter terrorangrepene i Paris i november, og myndighetene begrunnet beslutningen med at de hadde informasjon om risiko for et angrep likt det som skjedde i Paris. Terrorfaren var spesielt knyttet til offentlig kommunikasjon.

– Dette nettverket er fortsatt aktivt, sa Belgias innenriksminister Jan Jambon mandag.

Tidligere denne måneden oppsto en skyteepisode mellom belgisk politi og terrormistenkte i en aksjon der to terrormistenkte med tilknytning til IS ble arrestert for å «ha en lederrolle i virksomheten til en terrorgruppe og rekruttering til terrorhandlinger» og «planlegging og deltakelse i virksomheten til en terrorgruppe».

Planla angrep

I avhør etter pågripelsen fredag har Abdeslam fortalt at han planla nye angrep fra sitt skjulested i Brussel.

Ifølge utenriksminister Didier Reynders har den terrorsiktede 26-åringen forklart at han «planla noe» og at «det skulle iverksettes».

Det ble funnet store mengder våpen på skjulestedet, som gjorde at politiet trodde han snakket sant.

– Når du har våpen og terrorister på samme plass, så betyr det at noen planlegger et angrep, sa Jambon.

Samme dag som Abdeslam ble pågrepet, gikk belgiske myndigheter ut med en etterlysning av to personer som skal ha hjulpet til under angrepene Paris 13. november i fjor.

Les alt om saken:

Nordmannen Paal Frisvold er i Brussel: - Jeg er ganske shaky og litt vel redd

Stoltenberg trygg på kontoret  

Terrorsiktet planla nye angrep

Belgiske myndigheter: 30 personer er bekreftet døde, 222 personer er såret

Eksplosjon på flyplassen i Brussel

Belgia hever trusselnivået til høyeste nivå  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.