En eksplosjon har rammet Brussel lufthavn Zaventem tirsdag morgen, og det meldes om nye angrep mot t-banestasjoner i byen.

– Flyplassen er lett å ta seg inn i både fra toget under flyplassen og direkte fra veien. Det finnes ingen sikkerhet bortsett fra noen patruljer med automatvåpen, sier Ranstorp.

Den svenske terrorforskeren mener det er urovekkende at angrepene skjer til tross for at både fransk og belgisk sikkerhetstjeneste følger de belgiske terrornettverkene tett.

– Det er trolig en kobling til det som har skjedd den siste tiden. Derimot er det vanskelig å vite om hendelsene har vært planlagt lenge eller blitt tvunget fram av aksjonene, sier Ranstorp.

Fryktet angrep

Myndighetene uttrykte allerede mandag at de fryktet at den nylige pågripelsen av den antatte hovedmannen bak Paris-angrepene i november kunne utløse reaksjoner fra andre terrorceller i Europa.

- Vi er i høy beredskap, fordi vi vet at å stoppe én terrorcelle kan presse andre til å handle, sa Belgias innenriksminister Jan Jambon mandag

Den hovedmistenkte bak terrorangrepet mot Paris november i fjor, Salah Abdeslam var lenge på frifot før han ble arrestert i en politiaksjon i Belgia forrige uke. Bevisfunn fra belgisk politi indikerer at terrorangrepene delvis ble planlagt i Belgia.

Tidligere denne måten oppsto en skyteepisode mellom belgisk politi og terrormistenkte i en aksjon der to terrormistenkte med tilknytning til IS ble arrestert for å «ha en lederrolle i virksomheten til en terrorgruppe og rekruttering til terrorhandlinger» og «planlegging og deltakelse i virksomheten til en terrorgruppe».

Flere land med sikkerhetstiltak

Det er innført sikkerhetstiltak på flyplassene Schiphol, Rotterdam og Eindhoven, der militære patruljer er satt inn, opplyser, opplyser Nederlands terrorkoordinator Dick Schoof til avisa Het Laatste Nieuws.

I tillegg er det innført grensekontroll sør i Nederland på grensa til Belgia.

På Gatwick-flyplassen i London ble sikkerheten trappet opp etter angrepene i Belgia, mens Storbritannias statsminister David Cameron har kalt sikkerhetskomiteen COBRA inn til krisemøte.

– Jeg er sjokkert over angrepene. Vi vil gjøre alt vi kan for å hjelpe, sier Cameron.

I Danmark har politiet utplassert ekstra personell ved Københavns lufthavn og ved nøkkelpunkter i hovedstaden.

Les alt om saken:

Nordmannen Paal Frisvold er i Brussel: - Jeg er ganske shaky og litt vel redd

Stoltenberg trygg på kontoret  

Terrorsiktet planla nye angrep

Belgiske myndigheter: 30 personer er bekreftet døde, 222 personer er såret

Eksplosjon på flyplassen i Brussel

Belgia hever trusselnivået til høyeste nivå

PST: – Situasjonen i Belgia påvirker ikke trusselbildet

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.