Kriserammede Sevan Marine kjemper en kamp mot klokken for å unngå konkurs.

Selskapets forsøk på å berolige markedet ved å gi signaler på at en mer permanent finansieringsløsning kan komme på plass i september begynner å få feste. Men, for å komme dit, er man avhengig av betalingsutsettelser, løpetidsforskyvelser, og at gjeld konverteres til aksjer.

Les også: Foreslår kriseløsning for Sevan-eierne og Planen klar innen august

Krisedyr brofinansiering
For øyeblikkelig finansiering av løpende forpliktelser og til å ferdigstille oppgraderingen av den flytende produksjonsenheten "Sevan Voyageur" tok selskapet derfor onsdag opp et brolån på 200 millioner kroner. Markedet reagerte positivt på nyheten, og sendte aksjen opp 13 prosent.

Lånet er imidlertid gjort til krisebetingelser. Selskapet har måtte akseptere en rente på 15 prosent og pant i kanskje selskapets mest likvide eiendeler, aksjene i riggselskapet Sevan Drilling, verdsatt til drøyt en halv milliard kroner.

Les også: Sevan Marine sikrer korte penger

Angriper prosessen
Forvalter Morten Astrup i UK-baserte Storm Capital er ikke er særlig fornøyd med løsningen. Han er blant obligasjonseierne som har sikkerhet i Sevan Marines flytende produksjonsenhet "Sevan Hummingbird", og vil heller tiltre pantet enn å konvertere sine obligasjoner til aksjer. Astrup har tidligere oppfordret andre obligasjonseiere til å si nei til restruktureringen, og er svært kritisk til hvordan brofinansieringen har blitt gjennomført.

Les også: Oppfordrer til å blokkere Sevans redningsplan

- Jeg kan ikke se annet at selskapet er i brudd med sine lånebetingelser, og det er da meget kritikkverdig at man deler ut pant i de beste eiendelene uten at obligasjonseiermøtene er avholdt, sier Astrup til Finansavisen.

- Undergraver obligasjonsmarkedet
Han peker på at han ved flere anledninger sterkt har oppfordret selskapets rådgivere til å kalle inn til møter for hver obligasjon. Istedenfor, venter man til det er krise, og lar enkelte utvalgte kreditorer og aksjonærene få spesielle fordeler, ifølge ham.

- Ting som dette er med på undergrave hele det norske obligasjonsmarkedet, og det er alvorlig, sier Astrup til Finansavisen.

- Som narkotika til døende
Storm-forvalteren legger til at han har fått tilbakemelding fra en rekke sinte obligasjonseiere, som har gitt ham alle fullmakter til å stemme mot en konvertering av gjelden. For å unngå at det skjer trenger han en tredjedel av stemmene i ett av lånene. Sevan opplyste torsdag at man ville kalle inn til obligasjonseiermøte senere denne uken.

- Brofinansieringen er som å gi narkotika til en som allerede holder på å stryke med. Sevan er i realiteten konkurs, og det er salg av eiendeler, konvertering av usikrede lån, og en emisjon på pari kurs som burde stå i fokus nå. Pasienten trenger rehabilitering - ikke mer dop, sier Astrup.

Etter hans skjønn er de finansielle investorene livredde for hva som vil skje, mens de industrielle er helt rolige.

Les også:
Sevan-enhet kan bli solgt med tap
<i>v</i> <i>v</i> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.