Røkke-selskapet fikk lisensen, men er nå blitt fratatt den og kan tape 190 millioner kroner, skriver VG.

- Det lukter korrupsjon, vi må få vite hvordan Aker vant anbudet og hvordan Chemu fikk fem prosent , sier lederen i energikomiteen i parlamentet i Ghana, Moses Asaga, til VG.

- Aker kan skylde seg selv. De og folkene deres pushet og pushet på. Det gikk for fort i svingene, sier Asaga.

Striden om oljelisensen ble kjent i ghanesisk presse i vinter. Aker ASAs lokale partner - det ghanesiske selskapet Chemu Power Ltd. fikk fem prosent. Selskapet eies av de ghanesiske forretningsmennene Nik Amarteifio og Dr. Charles Mensa, som begge hadde nære forbindelser til John Kufuor, som var president da Kjell Inge Røkkes selskap fikk letelisensen.

- Ikke gyldig
30. desember 2009 skrev energiministeren i Ghana et brev til Kjell Inge Røkke der han avviser at kontrakten som ble enstemmig vedtatt av parlamentet høsten 2008, er gyldig. Argumentet er at petroleumsloven i Ghana krever at Aker skulle latt et Ghana-registrert selskap undertegne avtale - ikke Aker ASA.

Aker står nå i fare for å tape 190 millioner kroner som følge av allerede igangsatt seismikkarbeid på ghanesisk sokkel.

Avviser ulovligheter
Aker slår tilbake og avviser ulovligheter. De varsler at de trekker seg ut av Ghana og gjøre det med å kalle landet en bananrepublikk:

- Det er helt uaktuelt for oss å arbeide i Ghana under slike rammebetingelser. Vi arbeider ikke i bananrepublikker, sier informasjonsdirektør Geir-Arne Drangeid til VG.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.