Ole Christian Angeltveit i ScanReach fikk billett videre til semifinalen i DNB NXT pitchekonkurranse under oljemessen ONS av DNB-direktør Terje Fanebust. Foto: Christian Faarlund, DNB les mer

Åpner dørene for startups

Selskaper som DNB, Equinor og ABB endrer nå kulturen for å hjelpe innovative og utålmodige gründere i vekst.

Selskaper som DNB, Equinor og ABB endrer nå kulturen for å hjelpe innovative og utålmodige gründere i vekst.

DNB åpner opp i tett samarbeid med StartupLab. Fremover skal deårlig ha fire eller fem selskaper under sine vinger, gjennom et tre måneders langt akseleratorprogram. Målet er å hjelpe selskapene til raskere vekst og å etablere partnerskap som kan gi kommersielle muligheter for både oppstartsselskapene og DNB.

Samtidig skaper DNB NXT nye møteplasser mellom kapital, kunder og nye ideer - i alle næringer. Mens de store selskapene har behov for innovasjonskultur, har de små mye å lære om skalering og forretningskultur. På verdens nest største olje- og energimesse ONS i Stavanger delte store selskaper og rendyrkede akseleratorer erfaringer med samarbeid mellom giganter og gründere.

– Hvis jeg var et oppstartselskap og kunne velge mellom en million kroner eller en første kunde, så ville jeg helt klart valgt det siste, sier DNB-direktør Terje Fanebust, før han skal presentere ti selskaper som har overbevist nok til å få lov å pitche foran det industritunge publikummet.

Pitche-konkurransen for energi- og offshoreselskaper ble arrangert sammen med ABB og StartupLab.

Nåløyet

Gjennom høsten arrangerer DNB NXT pitchekonkurranser over hele Norge som ender opp i en semifinale under Oslo Innovation Week og finale hos DNBs hovedkontor i Oslo.

Samfunnet trenger oppstartselskaper:

  • Det er et 5 milliarder kroners gap mellom inntekter og utgifter hvert år i de kommende statsbudsjettene.
  • Regner man det om til arbeidsplasser er det 27.400 flere arbeidsplasser - hvert år.
  • Selv om både offentlig sektor og privat sektor fortsetter å vokse i dagens takt innebærer det at det må skapes 18.000 nye jobber hvert år.
  • 60.000 nye selskaper startes opp i Norge hvert år, men halvparten overlever ikke en gang første året.
  • Inntektene kan komme fra annen vekst og utgifter kan kuttes. Dette er kun en illustrasjon av hva det inntektsgapet innebærer i form av arbeidsplasser.

– Kontakt mellom kapitalsterke miljøer og gründere er viktig, men møteplasser for små og store selskaper er vel så viktig og kommer til å bli viktigere, sier Fanebust.

Torsdagens vinner ble Tor Christian Angeltveit med selskapet Scanreach. De har laget et system for å lokalisere mannskapet ombord på et skip i sanntid. Målet er å redde liv ved ulykker på skip og plattformer i drift. Kundene er rundt 100.000 skip og 550 aktuelle rigger.

På Fornebu forbereder Equinor nå et storinnrykk av internasjonale energigründere. Et splitter nytt kontorlandskap står klart, og alle formaliteter er på plass for at 50 personer får den tilgangen de trenger i den intensive 13-ukers akseleratorperioden. Målet er at oppstartselskapene skal bidra med løsninger og alternative måter å tenke på. De skal også bidra til å bygge en sterkere innovasjonskultur.

– For oss er samarbeidet med Techstars, Kongsberg og McKinsey om Techstars Energy Accelerator som å gå på treningsstudio. Vi trener «jobbe med start-ups muskelen» på en ny måte, en muskel som vil bli hyppigere brukt fremover, sier Jens Festervoll i Equinor, som samarbeider tett med Audun Abelsnes i Techstars energiprogram.

Equinor og Jens Festervoll tar inn ti oppstartselskaper i høst.
Equinor og Jens Festervoll tar inn ti oppstartselskaper i høst. Foto: Christian Faarlund, DNB

Equinor vil i løpet av høsten få ti oppstartselskaper fra hele verden inn i eget hus som en del av det globale akseleratorprogrammet Techstars Energy.

Techstars Energy har 45 accelerators over hele verden og 2,5 milliarder kroner under forvaltning i Techstars Venture.

Techstars har #givefirst som motto, og det spiller først og fremt på å gi, dele og bidra, uten å forvente noe tilbake.

Innsyn i markedet

– Man kan ikke nødvendigvis regne seg frem til at det lønner seg å involvere seg med et oppstartselskap, men det er enda verre for et teknologiselskap å ikke få med seg hva som skjer i markedet, sier Sverre Oliver Halvorsrød, representant for ABB Technology Ventures i Norge.

ABB har i årevis jobbet internasjonalt i tett samarbeid med oppstartselskaper. I Norge har selskapet inngått et partnerskap med StartupLab, og er som mentor å regne for DNB, Equinor og alle andre store selskap som vil være med på denne vekstmotoren for norsk økonomi.

ABB har lang erfaring med samarbeid med oppstartselskaper over hele verden. I Norge har Sverre Oliver Halvorsrød ansvaret.
ABB har lang erfaring med samarbeid med oppstartselskaper over hele verden. I Norge har Sverre Oliver Halvorsrød ansvaret. Foto: Christian Faarlund, DNB

– De små selskapene er med på å endre ABB, og ABB er med på å endre verden. Av Fortune Magazine ble vi nylig tildelt 8. plassen over globale selskaper som er med på å endre verden. Oppstartselskapene vi jobber med er en del av dette, sier Halvorsrød.

Selskapene som blir tatt under ABBs vinger får nyte godt av selskapets egne omfattende forsknings- og utviklingsressurser over hele verden. Noen selskap ønsker ABB umiddelbart å investere i, mens andre blir tatt inn i rene akseleratorer der de får kontorplass og ekspertise, uten investering.

DNB NXT Accelerator:

  • 4-5 fintech-selskaper deltar i programmet etter en omfattende screeningprosess.
  • Hver startup får sin egen DNB-mentor fra matchende forretningsområde som følger selskapene tett gjennom hele programmet og en DNB-«sponsor» i lederposisjon.
  • Et ekspertteam med nøkkelressurser fra IT, compliance, media og marketing i DNB-konsernet bistår ved behov.
  • StartupLab har regien for akseleratorprogrammet, investerer i selskapene og stiller blant annet med kontorplass og egen mentor.
  • Akseleratorprogrammet avsluttes med en demo-dag hvor selskapene pitcher fremfor investorer, corporates og andre startups.
  • Neste oppstart er i mars 2019.

– Vi kan gå inn som mentorer, eller være tidligfase-kunde der vi kjøper deres tjenester. Vi kan også involvere ABBs egne kunder, og dra med oss oppstartselskapene inn i rene kommersielle prosjekter.

– Det er som å få en veddeløpshest inn på vogn 3 plass 8a på et saktegående tog. Rent timingmessig er det ikke helt enkelt, og det er noe vi jobber med å bli enda bedre på, sier

Halvorsrød

Unngår konflikter

Store selskaper kan lett overkjøre nystartede oppstartselskaper. Det har skapt konflikter om rettigheter til ideer, utnyttelse eller strategi. Gjennomgangstonen hos de store er nå at man må ha en gjennomtenkt tilnærming til samarbeidet og gå forsiktig frem. Her kommer miljøer som StartupLab eller Techstars inn. De skal sikre at det blir så bra som mulig for begge parter.

– Vi ønsker at de skal vokse og utvikle seg med vår hjelp. Når vi investerer i selskaperer svært viktig å poengtere at vi ikke gjør investeringer fordi vi akter å kontrollere de, teste de for senere oppkjøp eller fordi vi ønsker eksklusivitet. Vi ønsker at de skal vokse slik at både de og vi kan lære underveis. Vi har også investert sammen med våre argeste konkurrenter, og ønsker dette velkommen.

NB: På Havet-konferansen 16. oktober i Operaen får du møte de tre selskapene som i aller størst grad overbeviste juryen under ONS. Det var: ScanReach, Ragnarock GEO og Globus AI.

Denne artikkelen er laget på vegne av en annonsør. Redaksjonen og journalistene i Dagens Næringsliv har ikke noe med innholdet å gjøre. Annonsørinnholdet er produsert av DNs kommersielle satsning, DNX Studio, som tilbyr innholdsmarkedsføring, rådgivning og kommersielle innholdstjenester.

Ta gjerne kontakt på e-post for innspill eller spørsmål.