Prosjektleder Bjørnar Gullbrekken bygger sitt eget drømmekontor. Foto: Johanne Hoff, DNX les mer

Bjørnar reiser næringsbyggenes «Tesla»

– Jeg håper vi kan gå foran og inspirere, sier prosjektutvikler Bjørnar Gullbrekken.

– Jeg håper vi kan gå foran og inspirere, sier prosjektutvikler Bjørnar Gullbrekken.

– Er du sikker på at det er her?

Taxisjåføren kikker spørrende utover byggeplassen.

På vei fra sentrum av Trondheim til Sluppenveien 19, der bygget «Lysgården» reises, har vi snakket om bygget som etter planen vil være det mest intelligente kontorlokalet i verden.

– Ingen roboter altså? Jeg hadde håpet på roboter.

Sjåføren ler og legger til at han uansett skal stikke innom når området er blitt mer enn en betongjungel.

Fysiske roboter må han nok se lenge etter også da, men det snakker vi ikke om. Forhåpentligvis vil han bli minst like begeistret av å se det prosjektutvikler i Veidekke, Bjørnar Gullbrekken, snart skal fortelle om.

Bjørnar Gullbrekken og Trygve Karlsen var med å bygge Miljøbygget i Trondheim for 10 år siden, nå gjør de det igjen - med teknologi fra Siemens.
Bjørnar Gullbrekken og Trygve Karlsen var med å bygge Miljøbygget i Trondheim for 10 år siden, nå gjør de det igjen - med teknologi fra Siemens. Foto: Johanne Hoff, DNX

Det bryterløse bygget

Noen meter fra Lysgårdens byggeplass, ligger brakkeriggen og Gullbrekkens provisoriske kontor. Sammen med makker og prosjektleder Trygve Karlsen, drikker han kaffe fra termos og gestikulerer engasjert.

– Bryterløst, bygget blir fullstendig bryterløst, sier han.

Som har drømt om både prosjektet og tomten på Sluppen siden 2014 . I 2019 skal bygget, som blant annet blir Veidekkes hovedkontor, stå ferdig.

– Du vet ... i dag går alle rundt med telefonen i lommen til en hver tid. Vi bruker den som nøkkel til både bank, bil og hus - likevel har vi eksempelvis fysiske adgangskort på kontoret. Som privatpersoner er vi flinke til å adoptere ny teknologi, likevel bygges det fortsatt mange lokaler som vil være utdaterte om få år.

Prosjektutvikleren legger til;

- Man drifter også bygg etter antatt bruk, ikke faktisk bruk. Når Lysgården står ferdig har vi et bygg som forholder seg til fakta.


Selvregulerende

Det hele startet med en raus ønskeliste. Bjørnar Gullbrekke og Veidekke var på jakt etter en leverandør som kunne levere på flest mulig av de teknologiske drømmene deres.

Siemens svarte med MindSphere.

– MindSphere, Siemens skyløsning for tingenes internett (IoT), sørger for at alle byggets funksjoner styres av de ansatte via en app på telefonen. Her blir det ingen adgangskort, lysbrytere, display til ventilasjon eller systemer for å booke møter eller holde oversikt over hvilke deler av kontoret som er i bruk.

- Når vi tar Lysgården i bruk, vil det være skjermer i fellesområdet der alle kan følge med på bruken i sanntid, sier Bjørnar Gullbrekken.
- Når vi tar Lysgården i bruk, vil det være skjermer i fellesområdet der alle kan følge med på bruken i sanntid, sier Bjørnar Gullbrekken. Foto: Johanne Hoff, DNX

I praksis betyr det at Lysgården kun kommer til å være selvregulerende. Det vil spare både kostnader, tid og miljøet automatisk.

– Si at det er 40 stykker på jobb, at 35 av dem sitter i den ene delen av bygget og at fem sitter spredt andre steder ... bygget oppfatter det og vil deretter flytte dem til de andre slik at bruken ikke er uhensiktsmessig. Til og med stikkontaktene vil slås av når de ikke trengs.

Trygve Karlsen tilføyer;

– Lysgården kommer også til å lære hvilke preferanser hver enkelt ansatt har når det gjelder temperatur og lys. Samt at ansatte som trenger å vite hvor andre de jobber tett med befinner seg, kan se hverandre i appen.

Vil inspirere hele bransjen

Bjørnar Gullbrekken sier at man kan gjøre mye gøy med de tekniske funksjonene, at ansatte spøker om både overvåkning og kaffe som står klar når de kommer på jobb. Viktigst, påpeker han, er likevel effekten.

– For meg personlig, er miljøperspektivet den mest motiverende faktoren. Det blir et fantastisk klimabygg. Gjennom 60-års levetid vil vi ha redusert avtrykket vårt med 30 prosent og dermed bidratt langt over to-graders-målet. Via appen kommer jeg til å kunne se mitt eget klimaavtrykk hver dag – den vet til og med om jeg har syklet eller kjørt til jobb. Matsvinn i kantina vil kunne forhindres og ja - ingen ting er umulig.

Gullbrekken forklarer at han i utgangspunktet ikke er noen teknologinerd. Spør man sønnene hans, sier han at de vil le seg ihjel av tanken på ham som tech-persona. Det er miljø som er førstedriveren.

– Det har det alltid vært, men nå også i kombinasjon med teknologi. Det som får meg til å glede meg til å gå på jobb, er å kunne bidra til ny verdiskapning utover det forventede. At et kontorbygg ikke bare skal være et kontorbygg, men også et bevis på hva som er mulig.

Kongstanken, som han kaller den, er å bruke teknologien til å være det beste klimabygget i verden.

Jeg håper vi kan gå foran og inspirere hele industrien til å endre seg over tid, fordi jeg tror at å fikse arbeidsplassene våre, i hvert fall her i Europa, langt på vei vil bidra til å løse klimakrisen. I blant spør jeg meg selv om det er en realistisk tanke ... og visst søren er det det. Sånt trigger meg.

Gullbrekken og Karlsen håper Veidekkes prosjekt kan inspirere hele bransjen til å tenke nytt.
Gullbrekken og Karlsen håper Veidekkes prosjekt kan inspirere hele bransjen til å tenke nytt. Foto: Johanne Hoff, DNX

Konstant moderne

Vi beveger oss fra brakkerigg til byggeplass. Anleggsleder Karlsen peker på ulike deler av konstruksjonen og forteller om skjelettet i Lysgården, smart det også.

– Det blir et robust bygg, samtidig som fasaden blir nettopp det navnet tilsier; lyst. Fasaden, som også er energinøytral, vil skifte farge i takt med lyset utenfor.

De to entreprenørene sammenlikner Lysgården med en Tesla. For på samme måte som superbilen, vil bygget kontinuerlig oppdateres med siste nyttige nytt.

– Når vi flytter inn her, har Simens levert hele grunnstrukturen og funksjonene vi har bedt om. En gang i halvåret vil funksjonene forøvrig oppdateres, ergo vil bygget konstant være topp moderne. Det er kun fantasien som setter grenser.

Bli med på innsiden av Lysgården her:

Denne artikkelen er laget på vegne av en annonsør. Redaksjonen og journalistene i Dagens Næringsliv har ikke noe med innholdet å gjøre. Annonsørinnholdet er produsert av DNs kommersielle satsning, DNX Studio, som tilbyr innholdsmarkedsføring, rådgivning og kommersielle innholdstjenester.

Ta gjerne kontakt på e-post for innspill eller spørsmål.