Gårdeier Humberto Galeano har fått et enklere liv etter at han tok i bruk den lokale kaffemøllen. Foto: Foto: Nespresso les mer

Derfor endres den tradisjonelle måten å behandle kaffe på

Kaffebønder i Jardín i Colombia tjener mer, har mer tid til familien og sparer verdifullt vann. Alt takket være en lokal kaffemølle.

Kaffebønder i Jardín i Colombia tjener mer, har mer tid til familien og sparer verdifullt vann. Alt takket være en lokal kaffemølle.

– Mine besteforeldre var kaffebønder, min far var kaffebonde og jeg har fortsatt, forteller gårdeier Humberto Galeano i Jardín i Colombia.

I dag er gården omkranset av et frodig landskap og et rikt dyreliv, men slik har det ikke alltid vært.

– Våre besteforeldre og deres generasjon hugget ned skogen og dyrelivet forsvant, sier Galeano.

AAA Sustainable Quality™-programmet

I 2003 ble Nespresso AAA Sustainable Quality™ Program opprettet sammen med Rainforest Alliance. Dette skreddersydde kaffeprogrammet sørger for at vi kan tilby kaffe av høyeste kvalitet og støtte bærekraftige levebrød for bøndene og deres samfunn, samtidig som vi beskytter miljøet.

I 2003 ble «Nespresso AAA Sustainable Quality™»-programmet opprettet i samarbeid med Rainforest Alliance. Programmet skal sørge for at kaffen som produseres er av høyeste kvalitet, samtidig som det skal bidra til en bærekraftig produksjon for bøndene, lokalsamfunnene og miljøet.

Les også:Derfor er det viktig med en bærekraftig kaffeproduksjon

Som en del av programmet ble det derfor i 2010 åpnet en kaffemølle utenfor Jardín i Colombia, som forvaltes av det lokale Andes-samarbeidet. Den lokale kaffemøllen blir i dag brukt av omkring 200 bønder og har siden åpningen spart rundt 60 prosent av mengden vann som bøndene tidligere brukte. Den lokale kaffemøllen behandler også sitt eget avløpsvann, slik at man unngår vannforurensning i lokalmiljøet.

– Hvis jeg ikke vasker kaffen hjemme og i stedet tar den med til møllen, så forurenser vi ikke vannet, sier Galeano og fortsetter:

– Dette er mine barns arv.

Programmet har også oppfordret han til å dyrke flere lokale trær for å tiltrekke seg et større mangfold av dyr. For ved å ha et variert miljø på gården blir jorden mer fruktbar, noe som igjen kan bidra til en bedre kvalitet på kaffen over tid.

Les også:Kunsten å smake på kaffe

Området utenfor Jardín i Colombia er i dag et frodig landskap. Slik har det ikke alltid vært, forteller kaffebonden Humberto Galeano.
Området utenfor Jardín i Colombia er i dag et frodig landskap. Slik har det ikke alltid vært, forteller kaffebonden Humberto Galeano. Foto: Nespresso
 

Fikk mer fritid

En annen som også har merket stor forandring på hverdagen etter at møllen åpnet, er kaffebonden og tobarnsfaren Esteban Suarez. Etter å ha brukt opptil 12 timer på å plukke kaffebønner på gården i Jardín, måtte han fjerne fruktkjøttet sent på kvelden, for så våkne opp før soloppgang neste morgen for å vaske dem. Da var det ikke mye tid til familie eller fritid etter at arbeidsdagen var over.

Men dette forandret seg etter at Esteban begynte å ta i bruk møllen.

– Nå kan jeg gå til møllen klokken seks på kvelden. Jeg sparer tid og trenger først å stå opp klokken seks neste morgen for å plukke mer.

Ved å benytte den lokale møllen kan bøndene spare opptil fire timer om dagen, samtidig som de kan ta høyere priser for kaffebønnene. Dette fordi bønnene som produseres har en mer konsekvent kvalitet.

Som en del av Nespresso AAA Sustainable Quality™»-programmet ble det derfor i 2010 åpnet en kaffemølle utenfor Jardín i Colombia, som forvaltes av det lokale Andes-samarbeidet. Foto:
Som en del av Nespresso AAA Sustainable Quality™»-programmet ble det derfor i 2010 åpnet en kaffemølle utenfor Jardín i Colombia, som forvaltes av det lokale Andes-samarbeidet. Foto: Foto: Nespresso

Det gir Esteban både mer tid til å være med familien og til å jobbe frivillig som brannmann i lokalmiljøet.

– Jeg startet med å slukke branner for å hjelpe folk. Jeg ser en person som trenger hjelp, føler jeg et behov for å hjelpe. Jeg kan ikke se på uten å gjøre noe.

«Nespresso AAA Sustainable Quality™»-programmet forteller at man gjennom samarbeidspartene ønsket å gjøre hverdagen enklere for bøndene i området.

Les også:Slik påvirker trær kvaliteten på kaffen vår

– Vi var på jakt etter en måte å sikre kontinuerlig tilførsel av kaffe av høy kvalitet og øke bøndenes inntekt, samtidig som vi beskytter miljøet, så vi bestemte oss for å bygge kaffemøllen i Jardìn.

Tiltaket er en del av Nespresso AAA Sustainable Quality™ Program og er et samarbeid mellom Expocafé, Andes Coffee Cooperative, USAID, det ideelle utviklingsbyrået ACDI/VOCA, Cenicafé - Colombian Coffee Research Centre og Colombian Coffee Growers Federation (FNC).

Denne artikkelen er laget på vegne av en annonsør. Redaksjonen og journalistene i Dagens Næringsliv har ikke noe med innholdet å gjøre. Annonsørinnholdet er produsert av DNs kommersielle satsning, DNX Studio, som tilbyr innholdsmarkedsføring, rådgivning og kommersielle innholdstjenester.

Ta gjerne kontakt på e-post for innspill eller spørsmål.