Flere nordmenn produserer nå sin egen energi. BKKs Anne Jordal jobber med å finne ut hvordan energiselskapene kan utnytte denne energien på best mulig måte i sine nett. Foto: Thor Brødreskift les mer

Dette hindrer strømnettet å falle sammen

Lokal strømproduksjon vokser raskt. I Brooklyn forhandler naboene nå egenprodusert strøm via blockchain. Nå skal lignende teknologi prøves ut her hjemme.

Lokal strømproduksjon vokser raskt. I Brooklyn forhandler naboene nå egenprodusert strøm via blockchain. Nå skal lignende teknologi prøves ut her hjemme.

– Stadig mer energi vil komme fra lokale energikilder, sier Anne Jordal. Hun er ansvarlig for utviklingen av lokale energiløsninger i Vestlandets største energiselskap, BKK.

Det er et stort skifte for norske energiselskaper. I mange tiår har nær sagt all strøm kommet fra nettet. Og vi har brukt stadig mer av den. Solceller, andre fornybare energikilder, fjernvarme og nærvarme blir stadig viktigere. BKKs syn er at vannkraft vil være ryggraden i det norske energisystemet. Men til forskjell fra tidligere er det nå brukerne som avgjør. Jordals oppgave er å spille på lag med brukerne – og finne de beste løsningene for dem. Det er avgjørende for at BKK skal stå best mulig rustet for den nye energivirkeligheten.

BKK er ikke alene om dette. Også i Trondheim og Stavanger jobbes det med lignende konsepter (se bildeserie lengre ned).

Men de kan enda ikke måle seg med President Street i Brooklyn i USA. I New York-bydelen eier beboerne i gaten hver sin andel i ett felles strømnett, og får snart mulighet til å selge strømmen direkte til hverandre. Oppgjøret vil gjøres - helt uten menneskehender - via blockchain.

LO3 Energy tester ut et av verdens mest avanserte mikronett i Brooklyn i New York.
LO3 Energy tester ut et av verdens mest avanserte mikronett i Brooklyn i New York. Foto: Pressefoto

I Norge planlegger BKK et lignende anlegg i Lyseparken utenfor Bergen.

– Vi ser at det er et godt potensial for å utnytte solressursen i denne næringsparken. Innstrålingen er her estimert å være 11 prosent bedre enn inne i Bergen, og litt avhengig av hvilke virksomheter som etablerer seg i området, kan vi se for oss at energiproduksjonen på solrike dager kan bli det dobbelte av parkens eget behov, sier Jordal.

Hun gir ros til Os kommune for å ha gått i gang med å kartlegge mulighetene for lokal energiproduksjon så fort de bestemte seg for å bygge ut området. Visjonen om å bygge en bærekraftig bydel med utnyttelse av lokale energiressurser, har nå ledet til en ambisjon om å bli verdens første energipositive bydel.

Tre eksempler på microgrid fra Norge:


Samtidig møter norske netteiere flere nye utfordringer. Den raske veksten av elbiler i Norge er kun en av flere årsaker til at effektbehovet i nettet øker kraftig.

– I flere områder ser vi at hele 25 prosent av husstandene har elbil. Dette begynner å bli en utfordring for flere nettselskaper. De vet at de kan få trøbbel fremover når elbil-andelen øker ytterligere, sier Trond Lein i Siemens.

I Brooklyn er LO3s mål å støtte forbrukernes valg av energi. Gjennom en mobilapp kan brukerne sette sine egne energipreferanser, mens en smartmåler holder orden på forbruket.

Forretningsutvikler Scott Kessler i LO3 Energy.
Forretningsutvikler Scott Kessler i LO3 Energy. Foto: Privat

Scott Kessler er forretningsutvikler i LO3 Energy som har utviklet Brooklyn-prosjektet i partnerskap med Siemens. Han er enig i at det må gjøres endringer i strømnettet.

– Nettselskapene forstår at de må investere nå for å levere det kundene ønsker, sier Kessler.

Han mener den største «revolusjonen» likevel vil skje når brukerne tar i bruk det nye nettet.

– Når brukerne byttet fra fasttelefoni til mobiltelefoni fikk de et stort utvalg av telefoner, abonnementer og annet ekstrautstyr å velge i. Fremover vil vi se at også strømbrukerne vil få langt mer å velge blant, for eksempel hvilke type strøm de vil kjøpe eller ny «smart hjem»-teknologi, tror Kessler.

BKKs Anne Jordal planlegger et mikronett med solproduksjon i Loddefjord i Bergen.
BKKs Anne Jordal planlegger et mikronett med solproduksjon i Loddefjord i Bergen. Foto: Thor Brødreskift

Kutter effekten med 30 prosent

I BKK er de opptatte av hvordan de nye energikildene kan hjelpe dem til å drive mer effektivt.

I bydelen Loddefjord utenfor Bergen, har BKK sett på hvilke gevinster de kan få ved å samkjøre energibruken for 1500 leiligheter, kommunale skoler, kjøpesenteret, badeland og ishall.

– Når leilighetene tømmes, fylles skoler og kjøpesenter. Vi kan utnytte at forbruksmønstrene er ulike til å redusere effekt og kapasitetsbehovet i det lokale energinettet, sier Jordal.

Helt konkret har de funnet ut at kapasitetsbehovet i en ny felles nærvarmeløsning blir redusert med 30 prosent.

– Byggingen av denne nærvarmeløsningen frigjør en stor mengde elektrisk effekt. Dermed reduseres behovet for å forsterke strømnettet, forklarer Jordal.

Samtidig planlegger BKK også å demonstrere lokal strømproduksjon via et mikronett i området. Hennes drøm er å vise hvordan nærvarme og solceller spiller på lag med det etablerte strømnettet.

Smart strømmåler.
Smart strømmåler. Foto: Pressefoto

Varsler helt nye tjenester

Fra oppstarten i Brooklyn har LO3 Energy nå etablert seg på ni steder over hele verden, deriblant Cornwall i Storbritannia, Byron Bay i Australia og Texas i USA.

– Vi ser at det lokale energimarkedet leder til mer fysisk kontakt. Folk snakker med venner og naboer om hvordan de skal utnytte det nye nettet, forklarer Kessler.

Nettene gjør at beboerne kan selge strøm til hverandre i stedet for å selge den til netteier. Dermed kan de også få mye bedre betalt.

– I dag er det sjelden lønnsomt å produsere mer strøm enn du bruker selv. I ett mikronett kan overskuddsstrømmen selges til høystbydende, forteller Trond Lein i Siemens.

Han tror det vil vokse frem uavhengige operatører som jobber for å maksimere verdien av mikronettenes overskuddsstrøm og ser for seg to forretningsområder:

1. GARANTERT KRAFT Ved å gjøre gode prognoser og garantere salg av kraft frem i tid, kan de oppnå høyere priser.

2. FLEKSIBILITET: Operatørene inngår avtaler med netteierne om å koble ut strømforbruk, mot betaling, for i perioder å redusere lasten i nettet.

– Disse operatørene drifter virtuelle kraftverk. Når stadig flere brukere produserer egen strøm og installere smarte styringsenheter i hjemmet øker potensialet for slike løsninger, forklarer Lein.

Kessler i LO3 Energy er overbevist om at vi i dag kun ser konturene av hvordan strømmarkedet vil se ut i fremtiden.

– Vi vil se nye tjenester i nettene. Noen av dem vil bidra til å endre dagens forretningsmodeller, men de kan være avgjørende for nettselskapene i fremtiden, sier Kessler.

Denne artikkelen er laget på vegne av en annonsør. Redaksjonen og journalistene i Dagens Næringsliv har ikke noe med innholdet å gjøre. Annonsørinnholdet er produsert av DNs kommersielle satsning, DNX Studio, som tilbyr innholdsmarkedsføring, rådgivning og kommersielle innholdstjenester.

Ta gjerne kontakt på e-post for innspill eller spørsmål.