FOTO: DNX Foto: les mer

Her er fremtidens betalingsmetoder

Kontanter tilhører fortiden. I fremtiden betaler vi med stemmegjenkjenning, en selfie, med hjerterytmen din eller bilen.

Kontanter tilhører fortiden. I fremtiden betaler vi med stemmegjenkjenning, en selfie, med hjerterytmen din eller bilen.

Parallelt med at både byer, biler og hjem blir smartere, skjer det også spennende utvikling rundt nye betalingsløsninger. Mastercard er helt i teten for teknologiutvikling. De har allerede lansert teknologien «Mastercard Identity Check», som tar i bruk biometri ved betaling på internett eller i fysiske butikker.

I følge Datatilsynet er biometri måling av biologiske mønstre. Det kan være fysiske særegenheter som stemme, fingeravtrykk, ansikt, hjerterytme eller måten du beveger deg på. Allerede bruker du biometri når du åpner telefonen din med fingeravtrykket ditt. Det er også sannsynlig at telefonen din er godt kjent med bevegelsesmønsteret ditt gjennom helse-apper.

Mats Taraldsson er sjef for Mastercards digitale forretningsutvikling i Norden og Baltikum.
Mats Taraldsson er sjef for Mastercards digitale forretningsutvikling i Norden og Baltikum. Foto: Mastercard
I fremtiden kan du altså stå i butikken og ganske enkelt si «godkjenn betaling», og så er kjøpet unnagjort uten at du har løftet en finger.

– I stedet for å hente frem kort og taste inn pinkode, holder det at du ganske enkelt er den du er. Biometri vil være sikrere og enklere enn dagens betalingsløsninger, sier Mats Taraldsson. Han er sjef for Mastercards digitale forretningsutvikling i Norden og Baltikum.

Sikrere løsninger

I første kvartal i år lanserte Mastercard også betalingsløsningen Masterpass sammen med flere norske banker. Den gjør telefonen din om til en digital lommebok hvor du kan legge inn så mange bank- og kredittkort du ønsker.

Handler du for eksempel på internett, kan du velge å betale med Masterpass i stedet for å taste inn fullt navn, kortnummer, utløpsdato og sikkerhetskode. Godkjennelsen skjer via BankID på mobil, noe som gjør netthandelen din både enkel og sikker.

Sjefen i Mastercard forteller at handler om sikkerhet og enkle, effektive løsninger.

– En annen funksjon i Masterpass-arkitekturen, som kommer mer og mer, er at også klokker og ringer også kan anvendes for kontaktløs betaling, sier Taraldsson.

– Poenget er at man slett ikke skal ha behov for den fysiske lommeboken slik vi kjenner den, legger han til.

Forbrukerne må bli fornøyd

 I 2018 iverksettes det nye EU-direktivet om betalingsløsninger. Det har fått navnet «PSD2» og legger til rette for at flere tilbydere kan entre markedet for betalingsløsninger. Mer konkurranse skal bidra til høyere innovasjonstakt og flere muligheter for folk flest.

– Også mer automatiserte betalingsløsninger er på vei. For eksempel kan et kjøleskap som ser at det er tomt for melk, bestiller melk selv og betaler via Masterpass. Melken blir så levert direkte hjem til forbruker, forklarer Taraldsson.

Også bilen vil i fremtiden kunne utføre betalinger.  

– Da er det bare å fylle bensin og bilen ordner resten, legger Taraldsson til.

Innen 2020

Taraldsson synes det er spennende at kontaktløse betalingsmetoder utvikler seg. I fremtiden kommer vi til å kunne bruke ulike enheter når vi skal betale kontaktløst i butikker, som for eksempel en klokke eller en ring.

– Med samme sikkerhet som før, vil betalingsmetoder være integrert i handleopplevelsen på en mye lettere måte. Det blir rett og slett veldig mye lettere å ta seg gjennom hverdagen, sier Taraldsson.

Slik fungerer Masterpass

&lt;/div&gt;&lt;p &gt; &lt;/p&gt;&lt;p &gt;‣ Masterpass er en &lt;strong&gt;digital lommebok &lt;/strong&gt;som samler alle kort- og leveringsopplysningene dine på ett sted. Det gir deg derfor en rask, enkel og sikker måte å betale online.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;‣ I tillegg til Mastercard kan du også &lt;strong&gt;legge til andre bank- og kredittkort&lt;/strong&gt;. Som Visa, American Express og Diners Club.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;‣ Masterpass &lt;strong&gt;fungerer i 37 land&lt;/strong&gt; verden over og du kan derfor handler enkelt og sikkert med Masterpass, også utenfor Norge.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;‣ I Norge kan &lt;strong&gt;alle bankkunder benytte Masterpass&lt;/strong&gt;. Dersom din bank ikke er på listen når du skal betale kan du velge en av de andre bankene som tilbyr digitale lommebøker til alle norske forbrukere.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;‣ I Norge kan du allerede bruke tjenesten blant annet til å kjøpe kinobilletter hos Nordisk Film Kino og eller hos en av de 340.000 andre internasjonale forhandlere som har knyttet seg til Masterpass.&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;em&gt;&lt;strong&gt;&lt;a href="https://www.mastercard.no/no-no/privat/tjenester-og-innovation/innovasjon/masterpass.html"&gt;Her kan du lese mer om Masterpass og registere deg som bruker&lt;/a&gt;&lt;/strong&gt;&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="homepage"&gt;https://www.mastercard.no/no-no/privat/tjenester-og-innovation/innovasjon/masterpass.html&lt;/field&gt;&lt;field name="partnercontent"&gt;true&lt;/field&gt;&lt;field name="hexacode"&gt;#e35205&lt;/field&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</div></div>

Denne artikkelen er laget på vegne av en annonsør. Redaksjonen og journalistene i Dagens Næringsliv har ikke noe med innholdet å gjøre. Annonsørinnholdet er produsert av DNs kommersielle satsning, DNX Studio, som tilbyr innholdsmarkedsføring, rådgivning og kommersielle innholdstjenester.

Ta gjerne kontakt på e-post for innspill eller spørsmål.