- Digitalisering er et lederansvar, sier Bård Tronvoll, professor ved Høgskolen i Innlandet. Foto: Benjamin A. Ward les mer

Norge dårligst på digitalisering i Skandinavia

Norge faller fra andre til femte plass på årets DESI-indeks, som måler digitalisering blant landene i Europa. - Dette er et lederansvar, sier professor Bård Tronvoll, som står bak Norges første siviløkonom-studium med spesialisering i digital ledelse.

Norge faller fra andre til femte plass på årets DESI-indeks, som måler digitalisering blant landene i Europa. - Dette er et lederansvar, sier professor Bård Tronvoll, som står bak Norges første siviløkonom-studium med spesialisering i digital ledelse.

– Dette er jo grunnen til at jeg er her! Telenor hentet meg fra London for å styrke den videre satsingen på digitalisering, sier Socrates Mokkas, Head of Customer Insights and Analytics, Telenor Norway.

Socrates er opprinnelig fra Hellas, og har en doktorgrad fra University of Oxford i London. For tre år siden ble han hentet til Norge av Telenor for å få inn mer kompetanse i bedriften.

– Hvordan opplever du forskjellen mellom å jobbe i Norge og i London?

– Vil du jeg skal svare helt ærlig?

– Ja, helst.

– Det er i hvert fall lettere å skape nye ting i London. Bedriftene tør å ta større sjanser, det er større tilgang på kvalifiserte folk og ting er generelt mer dynamisk.

Da Telenor skulle styrke satsingen på digitalisering, hentet de Socrates Mokkas fra London fordi det skortet på kvalifiserte kandidater i Norge.
Da Telenor skulle styrke satsingen på digitalisering, hentet de Socrates Mokkas fra London fordi det skortet på kvalifiserte kandidater i Norge. Foto: Didrik M. Skodje

Norge faller

Og det er her utfordringene ligger når det kommer til digitalisering - forandringer skjer hele tiden, i et tempo som bare går raskere og raskere.

I fjor lå Norge på andre plass på den årlige DESI-indeksen, som måler graden av digitalisering blant de europeiske landene. I år har vi falt ned til femte plass, og må se oss slått av Danmark, Sverige, Finland og Nederland.

– Det er nok ikke fordi Norge faller tilbake, men fordi de andre landene har blitt sterkere. De innfører teknologi raskere og bedre enn det vi har klart. Ja, vi løper, men de andre løper fortere, sier Bård Tronvoll, professor ved Høgskolen i Innlandet.

Tronvoll er studieansvarlig for det første siviløkonomstudiumet med hovedprofil innen digital ledelse og business analytics, som starter opp høsten 2018. Han er tydelig på at de digitale utfordringene Norge står overfor ikke først og fremst handler om teknologi, men om god nok kunnskap hos ledere i næringslivet og i offentlig sektor.

– Det å få med seg organisasjonen er den tøffeste delen. Det enkleste er å si at vi skal kjøpe nytt datasystem, så bestiller vi ti teknikere som installerer det. Det er gjort på relativt kort tid. Den virkelige utfordringen er å få organisasjonen til å akseptere det, og legge om arbeidsprosessene slik at virksomheten utnytter mulighetene bedre. Dette krever god ledelse.

Les mer om det nye siviløkonom-studiumet her

Må være fremoverlent

Kommunal- og moderniseringsdepartementet kommenterer DESI-rapporten i en pressemelding, hvor de skriver at det er viktig å understreke at Norge går fram på alle hovedkategorier. Regjeringen foreslår å sette av 450 millioner kroner til den teknologiske skolesekken i revidert nasjonalbudsjett.

– Jeg skulle nok sett at de var enda mer offensiv. Som et høykostland må vi ligge på topp til å ta i bruk ny teknologi for å klare å være konkurransedyktige, sier Tronvoll, og fortsetter:

– Det er bra at regjeringen gjør denne satsingen, men dette handler ikke først og fremst om teknologi. Teknologi muliggjør nye atferder for aktørene i markedet og nye forretningsmodeller, men virksomhetene må vite hvordan man skal utnytte dette. Derfor blir det viktig at ledelsen tar tak i utfordringen.

Professor Bård Tronvoll er en av driverne bak Norges første siviløkonom-studium med fordypning i digital ledelse og business analytics.
Professor Bård Tronvoll er en av driverne bak Norges første siviløkonom-studium med fordypning i digital ledelse og business analytics. Foto: Benjamin A. Ward

Ingen laurbær å hvile på

Telenor er en av samarbeidspartnerne til det nye siviløkonom-studiumet ved Høgskolen i Innlandet, som hovedsakelig foregår på Høgskolesenteret i Kongsvinger. Socrates Mokkas er blant dem som har vært med på utvikle innholdet i studieplanen.

– En av de første utfordringene jeg møtte da jeg kom til Norge, var jo å finne nok gode folk å ansette, sier han.

Han er ikke i tvil om at det er et lederansvar å sørge for å ta de riktige beslutningene for å henge med i den digitale utviklingen.

– Som leder må jeg vite hvilke verktøy vi mangler, men også hvilke type mennesker, kunnskap, evner og ferdigheter vi har bruk for både nå og fremover. Jeg pleier å si til mine ansatte at den stillingen de har nå, bare er den stillingen de har før den neste. Vi må hele tiden være fleksible og klare for endring.

Han mener ikke Norges fall på DESI-indeksen er noe å dramatisere helt ennå, men han advarer mot å slappe av.

– Norge er god på å dekke basis-behovene, men når det kommer til digitalisering og innovasjon må vi skjerpe oss.

Søk på Master i økonomi og ledelse - spesialisering digital ledelse og business analytics

Denne artikkelen er laget på vegne av en annonsør. Redaksjonen og journalistene i Dagens Næringsliv har ikke noe med innholdet å gjøre. Annonsørinnholdet er produsert av DNs kommersielle satsning, DNX Studio, som tilbyr innholdsmarkedsføring, rådgivning og kommersielle innholdstjenester.

Ta gjerne kontakt på e-post for innspill eller spørsmål.