Siri C. Warren har lang erfaring i å lede innovasjonsprosesser. Foto: Alle foto: Didrik Skodje les mer

Skal «hacke» fremtiden til norsk varehandel

Denne våren skal en utvalgt gruppe eksperter løse noen av sektorens største utfordringer.

Denne våren skal en utvalgt gruppe eksperter løse noen av sektorens største utfordringer.

– Noe vi nordmenn ofte er litt for dårlige på i forretningslivet er å ta oss tid, stoppe opp, og ta et steg tilbake. Observere, kjenne, lytte og vurdere.

Det er et av budskapene til innovasjonsekspert Siri C. Warren i DoPurpose Design. Siden 2013 har hun hjulpet både forskere, bedrifter og foreninger ved hjelp av en helt spesiell metodikk, og denne våren skal hun hjelpe aktører i norsk varehandel møte fremtidens utfordringer – på en måte de fleste aldri har prøvd før.

I starten av mars arrangerer nemlig Color Line et såkalt hackaton om bord på et av sine cruiseskip. Dette er et intensivt innovasjonsløp over to dager, hvor et knippe spesielt inviterte deltakerne skal komme frem til konkrete løsninger på en problemstilling som er relevant for bransjens fremtid.

Oppdatert: Slik gikk det da 20 utvalgte skulle redde norsk varehandel

Fra programvare til forretningsmodeller

– Jeg vil ikke si så veldig mye om hva vi faktisk kommer til å gjøre før vi er i det, fordi det er viktig at alle som kommer har et åpent sinn. Hvis du har et program for to dager har du med en gang satt grenser, og prøver å ha kontroll. Da klarer du ikke å finne din flytsone, sier Warren.

Hackaton

Et «hackaton» (av «hack» og «maraton») er en måte å organisere tverrfaglige arbeidssamlinger på. Deltakerne arbeider i grupper for å utvikle løsninger på en konkret, spesifikk problemstilling som står i sentrum for hele samlingen. Begrepet oppsto i 1999, og var lenge kun forbundet med teknologiutvikling.

– Men jeg kan si at vi strukturerer kreativiteten etter klassiske åpne og lukkede faser, og gir deltakerne en rekke verktøy underveis som hjelper dem videre, forklarer hun.

Begrepet «hackaton» stammer fra IT-miljøer – hvor utviklere satte seg ned i en tidsbegrenset periode, og «hacket» kontinuerlig løs på et problem i en skikkelig maraton-økt. I den andre enden skulle de komme ut med en konkret løsning, gjerne i form av en prototype. De siste årene har konseptet spredt seg til andre typer miljøer, særlig innen forretningsutvikling. Resultatene er nær udelt positive.

– Selve begrepet er ikke det viktige. Du kan kalle det et hackaton, ideaton, innovasjonsløp eller innovasjonsreise. Noen kaller det innovasjonscamp – men uansett navn handler det om å skape nye ting. Det handler om å jobbe konkret med idéutvikling og konseptutvikling på et overordnet nivå. Men kjernen er at vi møtes over to dager for å tenke nytt, forteller eksperten.

Oppdatert: Slik var det på hackaton – 48 timer i flytsonen

Skaper håndfaste løsninger

Godt utprøvde metoder i nye omgivelser gir håndfaste resultater.
Godt utprøvde metoder i nye omgivelser gir håndfaste resultater. Foto:

Den største utfordringen er alltid å sette sammen folk – og Warren opplever at ganske mange rett og slett ikke tør forsøke noe de opplever som nytt.

– Men nå skal vi begi oss ut på en reise, både billedlig og bokstavelig talt. Vi skal gjøre noe som veldig mange aldri har gjort før, og de vet ofte ikke hva de skal være med på når de takker ja. Hensikten er å komme frem til noen utrolig bra ideer og mulige forretningsmodeller – å finne noe deltakerne alene ikke hadde funnet hvis de bare hadde satt seg rundt konferansebordet hjemme i bedriften slik de pleier, forklarer hun.

Konseptet bak slike innovasjonsløp er basert på designtenkning. Det gjør det mulig å ta i bruk en rekke metoder og verktøy fra et bredt spekter av fagdisipliner. Kunsten er å velge de riktige verktøyene for forskjellige typer problemstillinger, og det er her Warren kommer inn.

– Det å samle de riktige deltakerne er likevel det aller, aller viktigste. Det handler om å håndplukke en gjeng som har lyst til å være med, og også har et åpent sinn, lyst til å dele og samarbeide, slik at vi får en god prosess. Det er også et kriterium at vi får inn et mangfold av perspektiver, så vi tar alltid sikte på å hente folk fra forskjellige fag, med forskjellig alder, kjønn, bakgrunn, og erfaring. Jo mer tverrfaglige og ulike de er, desto bedre blir resultatet!

Ny kunnskap ved reisens slutt

Med base på konferansedekket på et av Color Lines cruiseskip skal deltakerne lære mye.
Med base på konferansedekket på et av Color Lines cruiseskip skal deltakerne lære mye. Foto:

Et vesentlig moment i denne typen initiativ er tidsbegrensningen. Som i et klassisk hackaton har deltakerne to dager på seg til å komme opp med konkrete svar på problemstillingen. Når klokka begynner å telle ned vet du akkurat hvor mye tid du har til rådighet.

– Det er viktig at man har tidspress, og i veldig mange av disse løpene gir vi folk dårlig tid med vilje. Det er fordi vi ønsker at de skal få frem magefølelsen, og våge å engasjere seg med en gang. Det er selvfølgelig viktig å dvele ved ting, men det kan man gjøre etter at man har kommet tilbake, forteller Warren.

Drømmescenarioet er at delegater som drar ut for å være med på reisen kommer hjem til bedriften de jobber i fulle av ny kunnskap. Warren forklarer at man alltid lærer mye fra de andre deltakerne, og alle som deltar på slike prosesser har som regel en ekspertkompetanse på sitt felt.

– Det gjør at deltakerne etter reisens slutt for det første vil sitte igjen med nye perspektiver, en hel masse kunnskap rundt temaet, og kanskje helt andre kunnskaper enn da de begynte. For det andre vil de også ha fått et helt nytt nettverk som de ofte tar med seg videre. Mange finner likesinnede og folk som, slik som de selv, skal stå i de diskuterte problemene i sine roller fremover.

Flytsonen

Flytsonen beskriver en tilstand der man er så oppslukt av en oppgave at man glemmer seg selv, tid og sted. Tilstanden av flyt forbindes med å være motivert, tilfreds og går i ett med selve aktiviteten man holder på med. Det er følelsen av at man har full kontroll og at alt går på skinner. Psykologer har forsket mye på tilstanden og mange har forsøkt å finne en oppskrift for å komme inn i denne givende arbeidstilstanden.

– Udelt positive erfaringer

I beste fall blir resultatet av den kommende ekspedisjonen et knippe konkrete forretningskonsepter, som deltakernes bedrifter kan teste ut i etterkant. Warren er optimistisk – hun har så godt som aldri opplevd at noen ikke har presentert noe de har blitt engasjert i underveis, og det finnes alltid gullkorn i temaene som folk vil ta med seg videre.

– Tvert imot har jeg oftere opplevd at grupper som aldri har møttes før, og som har blitt satt sammen tilfeldig basert på tverrfaglige ulikheter, har endt opp med å forme et team, starte sitt eget firma, og gått videre med den ideen.

– Er ikke det litt skummelt for mulige oppdragsgivere?

– Haha, det kan du si – men det er mest aktuelt når vi jobber med forskere, der det kanskje er målet. Når det er firmaer som sender sine ansatte som deltakere ender det heller opp at de som er med på reisen kommer frem til løsninger som først og fremst er til hjelp for deres respektive arbeidsgivere.

Intense prosesser krever gode omgivelser

Styrerommene på Color Line-skipene egner seg like godt for gruppearbeid som for vanlige møter.
Styrerommene på Color Line-skipene egner seg like godt for gruppearbeid som for vanlige møter. Foto:

For å lykkes med en slik reise som norsk varehandel blir invitert med på er det noen suksesskriterier som må på plass. Det viktigste er som nevnt å få med seg deltakerne, og å sørge for at de har lyst til å være med. Nesten like viktig er imidlertid de riktige lokalene.

– Gode lokaler som kan bidra til litt inspirasjon, og forplikter litt, er helt klart best. Det betyr mye med dagslys, store vinduer, og gjerne noe som er litt oppe i høyden. Så drar vi gjerne ut av byen. Dette er intense prosesser å være i, og man må holde tempoet oppe, så det å gå om bord på et skip som dette er egentlig midt i blinken, mener Warren.

– Det er også en fin metafor, fordi vi starter med å gå om bord i prosessene, og vi er midt oppi dem underveis. Så er det en ordentlig reise, som blir veldig symbolsk riktig. Til slutt kommer man tilbake, og går i land for å overlevere det man har skapt underveis.

Vil du vite mer om konferansemulighetene hos Color Line?

Klikk her for mer informasjon »

Denne artikkelen er laget på vegne av en annonsør. Redaksjonen og journalistene i Dagens Næringsliv har ikke noe med innholdet å gjøre. Annonsørinnholdet er produsert av DNs kommersielle satsning, DNX Studio, som tilbyr innholdsmarkedsføring, rådgivning og kommersielle innholdstjenester.

Ta gjerne kontakt på e-post for innspill eller spørsmål.