Både tillitsvalgte og vernetjenesten raser etter Statoil-sjef Helge Lunds intervju med DN.no der han avviser problemer på norsk sokkel som DN.no har dokumentert den siste tiden.

Les: Helge Lund tror ikke på ansattes klager

- Det er helt tydelig at konsernledelsen ikke lever det indre liv i selskapet, slik som vi ute på sokkelen gjør, sier hovedverneombud Owe Ingemann Waltherzøe til DN.no.

- At den informasjonen jeg sitter på ikke tilflyter sjefen sjøl er vel nok et bevis på at det er en viss frykt for å bringe negative nyheter til torgs. Det går ikke an å danne seg et bilde av rikets tilstand med å kun lese statistikker og måltavler. Slike indikatorer har en lei tendens til å lyve og sier lite om hvordan folket på grasrota egentlig har det og hvordan de opplever hverdagen ute på sokkelen, sier Waltherzøe.

Også de tillitsvalgte reagerte på Helge Lunds uttalelser. Torsdag gikk konserntillitsvalgt Bjørn Asle Teige ut mot Statoil-sjefens uttalelser: - Støtter seg heller på McKinsey enn egne ansatte  Han trekker seg nå i protest fra omstillingsprosjektet Statoil 2011.

Uvanlig sterkt engasjement
Waltherzøe var den eneste som turde å stå fram med fullt navn da DN.no publiserte artikkelen Livredd på sokkelen. I artikkelen roper en rekke offshore-arbeidere varsko om en uheldig utvikling på norsk sokkel hvor manglende vedlikehold gjør at mange føler seg utrygge på jobb.

- Det er nå et uvanlig sterkt engasjement ute på sokkelen etter DN.nos serie med artikler om forholdene offshore. Dette engasjementet ville jeg ha utnyttet til å få til noe positivt, ikke bare lukke øynene og late som om vi ikke har et alvorlig problem, sier han.

Sårende å ikke bli trodd
Han frykter at Statoil-sjefen omgir seg med "JA"-folk og at endel mellomledere pynter på virkeligheten i sin rapportering oppover i systemet fordi både bonus og karriereavansement er knyttet til at kostnader og dermed vedlikehold, holdes nede.

- Problemet er at når Lund bestemmer seg for å ta så mange grep på en gang som er gjort de siste to-tre årene, må man være ekstra lydhør til egen organisasjon helt ned. Ikke stoppe halveis og i hvert fall ikke hos dem som har en delvis bonusbasert lønn og som tror det er ensbetydende med at han kun vil høre positive nyheter hvor store problemer blir formulert som "en utfordring".

Han er såret over å ikke bli hørt eller trodd:

- Jeg og mange med meg er genuint glade i Statoil, vi vet at det er et fantastisk selskap å jobbe for med utrolig mange flotte muligheter nasjonalt og internasjonalt for den som vil. Da er det veldig sårende å lese at vi ikke blir trodd av sjefen selv, sier Waltherzøe.

Svarer ikke
Flere ansatte reagerer på hvordan ledelsen har opptrådd etter avsløringene.

- Hva slags motiver tror sjefen jeg har, når jeg velger å si fra? Det gjør meg trist å lese at Helge Lund velger å se bort fra og så kategorisk avvise det som avdekkes av DN.no for tiden. Når arbeidstagere lar seg intervjue, selv om det er anonymt, så er det ikke for å sverte egen arbeidsgiver. Selv har jeg fått mange eposter og telefoner med støtteerklæringer og det varmer, men det som ikke varmer er den forbannelsen jeg kjenner innvendig når ledelsen ikke gidder å nedlate seg til å svare på henvendelser, bekymringsmeldinger eller eposter som innholder noe negativt i det hele tatt, sier et frustrert hovedverneombud.

Waltherzøe ønsker at Statoil-sjefen tar seg tid til å høre om hvordan situasjonen er på Statoils plattformer direkte fra hovedverneombudene.

- Jeg spanderer mer enn gjerne en lunsj på Helge Lund om han vil ta seg tid til å lytte på oss et par timer. Jeg tror han vil få seg noen a-ha-opplevelser om han har et åpent sinn, sier Waltherzøe.

Les mer: Livredd på sokkelen

DN.no har kontaktet Statoil i denne saken, men selskapet har ikke kommet tilbake med svar.

Igår tordnet konserntillitsvalgt Bjørn Asle Teige mot Lund på DN.no : - Støtter seg heller på McKinsey enn egne ansatte

Les også: Fallende tillit til Statoil-ledelsen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.