– Det er grunnleggende kunnskap i fagmiljøet at det er mye mer resistens sørover i Europa, også i EU, sier smittevernoverlege Egil Lingaas ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Han reagerer på at helseministeren ikke vil advare mot faren for smitte ved helseturisme i EU, etter at Høie i et intervju med P4 uttalte at risikoen først og fremst er knyttet til land utenfor EU.

– Det Høie sier er faktisk feil, sier Per Bjark, spesialist på infeksjonssykdommer ved avdelingen for smittevern.

Kjenner seg ikke igjen

Høie avviser kritikken.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i disse påstandene. Jeg har tvert imot understreket at pasientene må gjøre grundige undersøkelser om både landet og sykehuset de ønsker behandling ved. Det gjelder både i og utenfor Europa, sier Høie til avisen.

Forekomsten av antibiotikaresistente bakterier øker i Norge, og ved OUS har det i år vært 80 tilfeller av den antibiotikaresistente ESBL-bakterien og 46 pasienter med andre multiresistente bakterier hittil i år. Det er anslått at 25.000 personer dør av antibiotikaresistente bakterier i Europa årlig. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Kraftig vekst av livsfarlige bakterier i populære feriemål

 
Rapport: Superbakterier vil ta ett liv hvert tredje sekund i 2050

Ti grep mot antibiotikaresistens dn+ (dn+)