Etter å ha nådd toppen rundt år 2000 har Norges oljeproduksjon falt markant. Mens diskusjonen går om hvordan Norge skal klare seg etter at oljealderen er over, snur nå oljedirektør Bente Nyland opp ned på den konvensjonelle visdommen.

Oljedirektøren åpner nå for at olje- og gassproduksjonen i Norge kan bli dramatisk høyere enn det eksisterende prognoser tilsier, skriver Dagens Næringsliv.

Nyland la igår frem fire nye fremtidsbilder for Norskehavet og Barentshavet under Petro 2011 i Harstad. Hun understreker at det er et fremtidsbilde som er avhengig av flere faktorer som må oppfylles.

– Muligheten ligger der, men det bunner i riktige beslutninger. Mulighetene ligger i ressurs-potensialet og at vi finner mer enn vi forventer, sier hun.

Økning til 2038?
For at ODs fremtidsbilde skal slå til, kreves høy leteaktivitet, ressurser over forventningene og store funn i både Barentshavet, Norskehavet og Nordsjøen.

Det innebærer også at Lofoten, Vesterålen og Senja åpnes for petroleumsindustrien, at det nye delelinjeområdet slår til og at det gjøres store funn på dypt vann i Norskehavet.

Skulle alt dette slå til viser prognosene at produksjonen vil øke helt frem til 2038, før den synker mot dagens høye 2011-nivå.

Selv om det er ekstremt stor usikkerhet knyttet til de scenarioene som Nyland presenterer, så viser de at Norges oljeformue kan være voldsomt mye høyere enn det man hittil har regnet med.

Les også: - Kan være 650 milliarder fat i Arktis

- Nordsjøen er ikke død. Dette er funn i verdensklasse
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.