Apple har i løpet av de to siste årene doblet salget på privatmarkedet i Norge. I likhet med resten av pc-markedet har de så langt ikke merket stort til finanskrisen. Men analyseselskapet Gartner tror krisen vil gjøre seg gjeldende på tampen av året.

- Vi vil også se et svakere pc-marked i 2009 – det vil få følger for alle produsentene, sier senioranalytiker Bruno Lakehal i Gartner til Dagensit.no.


DNtv: Se reportasje fra Trondheims-butikken hvor det hele startet.

Reddes av mini pc-er
Også analyseselskapet IDC tror at pc-markedet vil bli strammere - og at Apple trolig vil få det tøffere enn de andre produsentene.

- Det som holder koken i markedet nå, er mini pc-ene, sier senioranalytiker Eszter Morvay i IDC til Dagensit.no.

Mini pc-ene har slått an i Norge, og drevet salgstallene til pc-produsentene Acer og Asus til himmels. De fleste av de store pc-produsentene har allerede varslet sitt inntog på mini pc-markedet i løpet av neste år. Men ikke Apple.

Trøblete for Apple
- Derfor kan Apple potensielt få det mer trøblete enn de andre produsentene, siden de ikke har noen konkurrent til det som er den sterkeste driveren i pc-markedet nå – nemlig mini pc-en, sier Morvay.

Til tross for at analytikerne varsler om dystrere utsikter, vokser Apple som aldri før på det norske markedet. Ferske tall Dagensit.no har fått tilgang til fra Gartner, viser at salget på privatmarkedet økter kraftig i forhold til samme periode i fjor.

(Se også tabell nederst i saken.)

Vokser kraftig i Norge
- Nordmenn er veldig teknologibevisste samtidig som de er kjøpesterke. Vi tror mye av grunnen til at Apples produkter har slått an blant nordmenn, er at merkevaren har blitt et sosialt fenomen. Produktene representerer noe annerledes – noe som appellerer til de trendbevisste, sier senioranalytiker Bruno Lakehal i Gartner til Dagensit.no.

Begge analytikerne tror likevel Apples sterke merkevare vil gagne dem i tøffere tider. Allerede hittil i år har antallet mac-er solgt på privatmarkedet overgått fjorårets totalsalg. Og det er de bærbare mac-ene som selger aller best. Så langt er 14 060 bærbare mac-er solgt i år, ifølge tall fra Gartner. Nærmere 30 prosent av disse kommer fra Eplehuset.

Tror på videre vekst i proffmarkedet
I forhold til det generelle pc-markedet har Apple fortsatt en liten markedsandel på rundt fem prosent. Det tror Eplehuset-gründer Bjørn Tore Brevik vil forandre seg. For hver fjerde pc som skoleelever og studenter kjøper, er en mac.

- Det gir oss et signal om at vi vil oppleve den samme trenden som USA har opplevd. Nemlig at mac blir et viktig verktøy i studenttilværelsen, og så vil brukerne ta det med seg over i arbeidslivet, sier Brevik.

Han tror på en markedsendring, og at proffmarkedet kommer til å spille en stadig viktigere rolle – også for Eplehuset.

- Vi ser at økningen i det markedet begynner å komme, og det ønsker vi å være med på, sier han.

Apple ønsker ikke å kommentere artikkelen.


(2008 inkluderer bare de tre første kvartalene) (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.