Apples enormt populære musikkbutikk iTunes kan bli stengt. Denne trusselen kommer fra Apple selv etter en uoverenskomst mellom plateselskaper, distributører og forhandlere som Apple selv.

Konfilktens kjerne ligger i at en enhet kalt Copyright Royalty Board (CRB), et offentlig kontor som administrerer innkreving av spilleavgift for platebransjen, vil ha en større del av kaka, mens Apple og andre vil gi dem enda mindre enn i dag.

CRB får i dag 9 cent per musikkspor som selges via butikker som iTunes, men vil at avgiften skal gå opp til 15 cent. Apple på sin side mener 4,6 cent er en mer passende avgift, skriver Fortune.

Lite trolig
Uansett hva som er en rimelig avgift tror mange det er lite trolig at Apple noensinne vil stenge musikkbutikken sin. Apple sier de vil gjøre det dersom avgiftsnivået ødelegger lønnsomheten i iTunes.

Ifølge analytiker Gene Muster kommer Apple til å selge 2,5 milliarder lydspor i år. Dersom CRB får innført avgiftsøkningen sin vil det koste Apple 144 millioner dollar i inntekter. En stor sum, men likevel lett håndterlig for Apple.

Ifølge Washington Post er en av grunnene til at Apples trussel er tom at de ikke uten videre vil miste sin posisjon som den største musikkbutikken i verden. Og de kan alltids bare øke prisen på musikken om de må.

En kommentator i CNet News påpeker også at det virker litt for tilfeldig at denne historien kommer ut nå, bare to dager før høringen hvor avgiften skal avgjøres. Saken har allerede pågått i et år.

Diskutér saken under!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.