Det amerikanske konkurransetilsynet (Federal Trade Commission) har startet en granskning av overlapping av medlemmer mellom styrene i Apple og Google for å se om de kan være i strid med konkurranselovgivningen.

Apple og Google har to felles styremedlemmer, Eric Schmidt og Arthur Levinson, skriver NY Times. Schmidt er administrerende direktør i Google mens Levinson er tidligere sjef i bioteknologiselskapet Genentech.

Ifølge amerikanske konskurranseregler er det ulovlig å sitte i styret i to konkurrerende selskaper dersom det påvirker konkurransebildet.

Ifølge eksperter på konkurranselovgivning er det sjelden slike granskninger fører til sanksjoner mot selskapene. Ingen av de involverte partene har ønsket å kommentere saken.

Normalt vil slike saker ende i at styremedlemmene fratrer sine posisjoner dersom myndighetene finner at noe uheldig er tilstede.

Venner og fiender
Både Google og Apple har endret sine virksomheter de siste årene. Eric Schmidt ble valgt inn i Apple-styret før de lanserte noen iPhone og mens Google kun drev med søk og annonser. Nå har begge selskapene et betydelig engasjement i telekombransjen.

Apple har sin iPhone og Google støtter operativsystemet Android for smarttelefoner og mini-pc-er. Apple iPhone er Googles største inntekstskilde innen søk fra mobile enheter, samtidig som telefoner med Android konkurrerer mot iPhone.

Tidligere har Apples utviklere jobbet sammen med Google for å utvikle de første utgavene av Google Maps og Gmail til iPhone og andre mobiltelefoner.

Obamatrøbbel
Googles sjef Eric Schmidt skaper også mer trøbbel for selskapet gjennom sitt engasjement rundt Barrack Obama. Han var en aktiv støttespiller for Obama under valgkampen og har operert som rådgiver for hans stab. Obama har også gitt ham en plass i sitt råd for vitenskap og teknologi.

Dette har ikke akkurat gitt Google og Schmidt noen fordeler. En nyoppnevnt statsadvokat med ansvar for konkurranse, Christine A. Varney, har gått ut og sagt at hun forventer at Google vil komme i søkelyset for antitrustsaker mens hun har ansvaret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.