De nye Iphone 6-modellene ble lansert knappe tre uker før Apple-regnskapene for tredje kvartal ble avsluttet, men dette var nok til å sørge for rekordresultater for Apple.

Lojale kunder hadde ventet med å kjøpe nye modeller i forventning om at Apple ville innfri.

Det gjorde det amerikanske selskapet. Testene av de nye Iphone 6-modellene, som har større skjermer, har vært gode.

Slår rekorder

Det ble solgt 39 millioner Iphone-modeller i kvartalet – nesten seks millioner flere enn i samme kvartal i fjor. I løpet av den første helgen de to nye Iphone 6-modellene var i salg ble det solgt over 10 millioner enheter.

Omsetningen endte på 42,1 milliarder dollar i kvartalet. Dette er nesten fem milliarder dollar mer enn i fjor. Apple satt en ny rekord med et kvartalsresultat på 8,5 milliarder dollar etter skatt. Driftsmarginen forbedret seg fra 37,5 til 38,5 prosent.

- Etterspørselen etter Iphone har vært svimlende, sier konsernsjef Tim Cook under resultatfremleggelsen.

Apple har avvikende regnskapsår og har avsluttet regnskapsåret 2014.

- Dette regnskapsåret har vært et for historiebøkene med blant annet den største Iphone-lanseringen noensinne, ifølge Cook.

Apple-aksjen steg i overkant av én prosent i utvidet handel etter at tallene var lagt frem.

Problemer i Asia

Apple møter konkurranse som de aldri har hatt tidligere – ikke minst fra nye kinesiske elektronikkselskaper som er fornøyde med langt lavere driftsmarginer i bytte mot markedsandeler.

Inntektene økte fra det amerikanske og europeiske markedet med henholdsvis 17 og 19 prosent sammenlignet med i fjor. I Asia er det en helt annen virkelighet for Apple. Omsetningen fra stor-Kina, hvor Kina, Hong Kong og Taiwan inngår, økte med kun en prosent.

I resten av Asia falt omsetningen med tre prosent og hele 11 prosent mot foregående kvartal. De nye Iphone-modellene vil først bli lansert i de fleste asiatiske markedene i inneværende kvartal.

Prisene ligger tre ganger høyere enn toppmodellen fra Xiaomi, som er større enn Apple i Kina.

- Når jeg ser på Kina ser jeg et enormt marked hvor flere mennesker tar steget inn i middelklassen enn noen annen nasjon har gjort i historien. Det er bare et utrolig marked hvor folk etterspør den nyeste teknologien. Vi investerer som gale i det kinesiske markedet, sier Cook.

Apple planlegger å nesten tredoble antall «Apple stores» i Kina, hvor de selger egne produkter, de neste to årene.

Svikende Ipad-salg

Iphone har vært den viktigste pengemaskinen for Apple siden lanseringen og står for rundt 70 prosent av overskuddet. Interessen for Apples nettbrettserie Ipad har falt. Omsetningen falt med 14 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

- Jeg ser på dette som en fartsdump og ikke et stort problem. Vi er veldig optimistiske på hvor vi kan ta Ipad over tid. Vi fortsetter å investere i produktutvikling, ifølge Cook.

Analytikere er mener at det er Iphone som vil dominere.

- I økende grad er dreier Apple seg om Iphone, sier analytiker Toni Sacconaghi hos Sanford C. Bernstein til New York Times.

Apple solgte 12,3 millioner nettbrett i kvartalet. I forrige uke lanserte Apple oppgraderte modeller av Ipad-serien. Konkurransen er tøff fra asiatiske selskaper som har dumpet prisene på nettbrett som benytter operativsystemet Android fra Google.

- Dette er en repetisjon av tidligere kvartaler – sterkt Iphone-salg og svakt Ipad-salg. Folk ble imponert etter lanseringen av nye nettbrett i forrige uke, men vil dette endre utsiktene for Ipad? Vi tror ikke det, sier analytiker Scott Kessler hos S&P Capital IQ til CNBC.

Tror på julesesongen

Inneværende kvartal er tradisjonelt det beste for Apple. Finansdirektøren sa under regnskapspresentasjonen at de forventer en omsetning på mellom 63,5 og 66,5 milliarder dollar i inneværende kvartal. Dette er betydelige høyere enn hva analytikere som følger selskapet hadde håpet på.

Det har gått rykter om at Apple har hatt problemer med leveransene fra leverandører, noe som har begrenset produksjonen av de nye Iphone-modellene.

- Jeg er imponert over hva de har levert og veiledningen for inneværende kvartal. De ville ikke ha kommet med slike prognoser hvis de hadde vært problemer i forsyningskjeden, sier analytiker Paul Meeks hos Saturna Capital til CNBC.

Apples konsernsjef ser få skyer på horisonten.

- Med fantastiske innovative produkter er vi på vei inn i julesesongen med den beste produktporteføljen vi noensinne har hatt, sier Tim Cook.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no