Mens Apples Iphone har fått stadig større spredning i Kina og andre fremvoksende økonomier, har også markedet for piratnedlasting av apper eksplodert. Den uautoriserte programvaren skjuler ubehagelige hemmeligheter, skriver Marketwatch.com.

En ny rapport viser at alle 467 Apple-kompatible apper som ble lastet opp til den kinesiske piratbutikken Maiyadi App Store i en seksukers periode var infisert med en ondsinnet programvare.

Programvaren har fått navnet «Wirelurker» av Palo Alto Networks, som avslørte virusproblemet. «Wirelurker»  åpner bakdører slik at informasjon kan tappes - slik som tradisjonelle dataviruser.

- Denne ondsinnede programvaren er under aktiv utvikling og det er uklart hva det ultimale målet til utvikleren er, skriver Palo Alto Networks in sin 30-siders rapport.

Utbredelsen er ikke regnet som noe problem i den vestlige verden, der Iphone-brukere sverger til Apple App Store når de laster ned applikasjoner. Men i land der brukerne ønsker å spare penger, som Kina, er problemet voksende. Ifølge rapporten skal flere titusner personer ha lastet ned infiserte apper bare i løpet av en toukers testperiode.

Apple forsøker å stenge ned nettsidene som sprer uautoristerte apper, men det byr ofte på problemer ettersom nettsidene ikke ligger på amerikanske servere.

- Å knuse malware-problemet er vanskelig, sier Ryan Olson i Palo Alto Networks.

Han minner om at Apple ikke kan få bukt med problemet så lenge brukere laster ned programvare fra nettsteder som ikke er autoriserte. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.