De to amerikanske IT-gigantene Apple og Google har brukt millioner av dollar på å beskylde hverandre for omfattende tyverier av patenter til smarttelefoner. De siste månedene har de levert inn rundt 20 søksmål mot hverandre. Nå melder selskapene at de skal slutte å krangle. Samtidig vil de samarbeide om reformer på patentområdet for mobiltelefoner.

”Apple og Google er blitt enige om å droppe alle pågående søksmål som eksiterer direkte mellom de to selskapene”, heter det i en felles uttalelse.

Android
Utgangspunktet for striden er Googles operativsystem Android som Apple lenge har ment har vært en kopi av operative på iPhone. Systemet brukes blant annet på Googles Motorola-mobiler. I ett av søksmålene alene skal Apple ha brukt 32 millioner dollar på juridiske tjenester.

Android blir i dag installer på rundt 80 prosent av alle nye smarttelefoner, og Apple har dratt flere selskaper i retten.

Fortsetter mot Samsung
Men Apple gir ikke opp kampen mot Samsung, som også bruker Android-systemet.

- Dette kan signalisere en ny strategi fra Apple, der sselskapene vil bruke enda mer energi på Samsung, som er den største produsenten av mobiltelefoner med Android, sier professor Brian Love ved universitetet i Santa Clara til Bloomberg.

I mai besluttet en føderal domstol i USA hat  Samsung Electronics måtte betale Apple rundt 720 millioner kroner for brudd på to patenter knyttet til Iphone.

En talsperson for Apple uttalte etter domsavsigelsen av dommen styrket selskapets opplevelse av at Samsung bevisst stjal våre ideer og kopierte våre produkter.

I januar solgte Google mobilenheten til Motorola til Lenovo Group. Avtalen innebærer at Google beholder de fleste patentene fra Motorola.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.