I går kveld gjorde Apple det igjen - de lanserte produkter i en størrelse de tidligere har gjort narr av. Fra før av hadde de gjort kuvending når det gjalt Ipad mini. Nå avdøde Apple- sjef Steve Jobs gjorde narr av konkurrentenes 7-tommere som «tweeners» og mente de var for store eller for små til å være nyttige. Så lanserte Apple sin egen, riktignok på nærmere 8 tommer.

Denne gangen var det Iphones tur. Mens konkurrentene for lengst har laget mobiler med skjerm på over fem tommer, gjorde Apple et stort poeng av at disse var for store til å betjenes med en hånd ved lanseringen av Iphone 5. Apple økte kun til 4 tommer.

I mellomtiden har video og nettsurfing blitt stadig viktigere bruksområder for mobiltelefoner, og konkurrentene har hatt salgssuksess med langt større skjermer.

Tok Apple feil?

I går fulgte Apple etter konkurrentene, med Iphone 6 på 4,7 tommer og Iphone 6+ på 5,5 tommer. Dermed er spørsmålet om Apple nå klarer å motbevise sine tidligere påstander.

Flere redaksjoner var med på lanseringen, og har delt sine erfaringer etter sitt første møte med Iphone 6. Journalsiten i Techcrunch lar seg overbevise av formatet.

- Iphone 6 føles definitivt større i hånden, men det bemerkelsesverdige er at den ikke føles for stor, skriver Darrell Etherington, som påpeker at avrundede kanter og ramme i lavvektsmaterialer minner noe om Iphone 3GS, men i mer eksklusive materialer.  

Han mener det ikke er vanskelig å nå hele skjermen med tommelen, på tross av størrelsen.

 

LITEN, PASSE, STOR: Phil Schiller i Apple viser frem forskjellen på Iphone 5, 6 og 6+.
LITEN, PASSE, STOR: Phil Schiller i Apple viser frem forskjellen på Iphone 5, 6 og 6+. (Foto: Reuters)

Den store

Iphones 6+ beskrives av flere som en større overgang.

- Hvis du ikke er vant til større smarttelefoner fra Samsung og andre vil det å holde Iphone 6+ i hånden komme som et sjokk. Denne saken er tynn og lett, men den er stor, som en liten Ipad mini, skriver Fortune.com.

- Er de nye Iphonene for store for kvinnehender? spør Theatlantic.com i en artikkel der de blant annet siterer sosiolog Zeynep Tufekci.

Hun slet med å ta bilder av en demonstrasjon med sin 4,7 tommers Google Nexus-mobil.

For å bøte på dette problemet har Apple laget et eget enhåndsmodus, som plasserer alle funksjoner i nedre del av skjermen - innen tommelens rekkevidde. Dette moduset aktiveres med et dobbelttrykk på hjem-knappen. Apple har altså ikke helt lagt bort fokuset på enhåndsbetjening av mobilen.

- Der konkurrentene bare har laget mobiler med større skjermer, har Apple tenkt nøye gjennom hvordan brukerne vil forholde seg til større enheter, skriver Matt Warman i den britiske avisen Telegraph.co.uk.

Han mener alle konkurrentene vil kopiere dette, hvis ikke Apple har patentert det.

Som en Ipad

Fordelen med store skjermer er at de er bedre for medieavspilling of surfing og lettere å jobbe på. Skjermen på Iphone 6+ har en høyoppløslig skjerm med hele 1080 x 1920 billedpunkter. Det er nesten tre ganger mer enn Iphone 5s. Skjermen gjør denne mobilen sammenlignbar med Ipad til mange oppgaver, mener Etherington i Techcrunh.

Samsung Galaxy Note 4 har imidlertid enda høyere oppløsning, og 0,2 tommer større skjerm.

Les også:

  Her er Apple Watch

Slik ble Apple Watch presentert
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.